Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Documentation and restoration of the ancient monument Bogsta 78:1 - Archaeology, Sörmland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Documentation and restoration of the ancient monument Bogsta 78:1

The ZIP file contains Shape files with data and metadata from the archaeological survey, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/006969 of the survey area in GeoTIFF format.

Sörmlands museum utförde i maj 2008 en dokumentation och återställning av fornlämningen Bogsta 78:1, en gropkeramisk boplats. Åtgärderna utfördes med anledning av att fornlämningen skadats genom schaktningsarbete, då ett ca 70 m långt schakt öppnats genom boplatsen. De delar som skadats låg utanför de ytor som markerats som fornlämning i FMIS.

Fornlämningen besiktigades, ytan rensades för hand och påträffade fynd insamlades. Dessa bestod främst av en relativt stor mängd keramik samt ett litet stenmaterial. Gods och dekor gav vid handen att det främst rörde sig om keramik av typen Fagervik II och III. Skadornas omfattning och fyndens utbredning dokumenterades. Fyndspridningen antydde att olika delar av boplatsytan använts under skilda kronologiska faser, dock kontinuerligt under en längre period. Det kunde konstateras att boplatsens utbredning är betydligt större än vad som tidigare registrerats i FMIS, men fornlämningen är inte avgränsad i någon riktning. Efter dokumentation återställdes ytan för att undvika ytterligare skador av boplatsen genom erosion.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Med anledning av att fornlämningen Bogsta 78:1 skadats genom schaktningsarbete genomfördes en dokumentation av skadorna och återställande av fornlämningen. Syftet med återställningen var inte i första hand att återskapa den tidigare topografin, utan att skydda lämningen från ytterligare skador genom erosion.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information från den arkeologiska undersökningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Dokumentation och återställande av Bogsta 78:1
Keywords: stone age; stenålder; pitted ware culture; gropkeramisk kultur; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi