Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: A planned quarry by Fredriksdal - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: A planned quarry by Fredriksdal 2:2, in Tros-Vagnhärads parish was carried out by UV Mitt in 2008. Six possible settlement were identified, as well as a stone heap and a cairn.Test excavations were carried out, and no finds were made.

The ZIP file contains Shape files and an MS Access database with information about trenches, features, finds and other metadata from the archaeological survey.

Med anledning av en planerad bergtäkt på fastigheten Fredriksdal 2:2 i Trosa-Vagnhärads socken, Trosa kommun, Södermanland, genomförde Riksantikvarieämbetet, UV Mitt, en särskild utredning i november 2008. Efter en översiktlig kartgenomgång gjordes en okulär besiktning av hela området, då sex möjliga boplatslägen, en stensamling och en gränsröse påträffades. Boplatslägena provgrävdes för hand och stensamlingen avtorvades och undersöktes till hälften. Inga fornlämningar kunde konstateras inom de provgrävda objekten. Ett objekt noterades som fyndplats för en bit slagen flinta.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den särskilda utredningen genomfördes med anledning av en planerad bergtäkt inom fastigheten Fredriksdal 2:2. Syftet med utredningen var att fastställa eventuella, sedan tidigare okända, fornlämningar.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer samt en MS Access-databas med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: En planerad bergtäkt vid Fredriksdal
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi