Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Skavsta - Archaeology, Sörmland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Skavsta

The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, monuments and finds, and other metadata from the archaeological survey. The dataset also contains a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey area and three trench plans in GeoTIFF format.

Sektor arkeologi vid Sörmlands museum har i oktober 2006 utfört en särskild utredning med anledning av att Nyköpings kommun utreder förutsättningarna för att detaljplanelägga ett område nordväst om Nyköping i anslutning till Skavsta flygplats. Den östra delen av planområdet berör sedan tidigare
kända fasta fornlämningar i form av ett grav- och boplatsområde, ett gravfält och en ensamliggande stensättning. Inom samma del av planområdet finns också sedan tidigare en kulturhistorisk lämning i form av en lägenhetsbebyggelse registrerad. Genom den särskilda utredningen kunde sammanlagt sex objekt konstateras inom utredningsområdet. Tre av dessa objekt utgjordes av möjliga boplatslägen. Vid sökschaktning inom objekten påträffades dock inga spår i form av fynd och/eller anläggningar efter förhistoriska aktiviteter. De resterande objekten utgjordes av övriga kulturhistoriska lämningar i form av ett stridsvärn och två områden med militära anläggningar. Lämningarna utgör troligen spåren efter de militärövningar som genomförts i området i anslutning till att Kungliga Södermanlands Flygflottilj (F11) bedrev sin verksamhet inom det nuvarande området för Skavsta flygplats mellan åren 1941 och 1980.
1980).

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades med andra data vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska utredningen utfördes med anledning av att Nyköpings kommun utreder förutsättningarna för att detaljplanelägga ett område nordväst om Nyköping i anslutning till Skavsta flygplats. Syftet med utredningen var att fastställa om det förekommer fornlämningar inom det angivna utredningsområdet. Utredningen skulle även ge en fördjupad bild av fornlämningsbeståndet samt utgöra ett beslutsunderlag för länsstyrelsens och Nyköpings kommuns vidare handläggning av ärendet.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad fastighetskarta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet och tre schaktplaner i GeoTIFF-format .
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Skavsta
Keywords: historical period; historisk tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi