Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Bönsta - Archaeology, Sörmland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Bönsta

The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, monuments and finds, and other metadata from the archaeological survey. The dataset also contains a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey area in GeoTIFF format.

Sektor arkeologi vid Sörmlands museum har i september år 2006 utfört en särskild utredning. Utredningen utfördes med anledning av att Bönsta Gård AB utreder förutsättningarna för att bygga bostäder inom områden för ny detaljplan. Områdena ligger på ömse sidor om väg 53, inom fastigheten Bönsta 6:1, Helgona socken i Nyköpings kommun, Södermanlands län. Vid inventeringen påträffades ett stenbrott, ett gränsmärke, resterna efter en stenmur (objekt 1, 2 & 3) och en vägbank (objekt 4). Därutöver påträffades en kolningsanläggning i form av en kolbotten efter en resmila (objekt 5). Samtliga lämningar är från historisk tid och bedöms som övriga kulturhistoriska lämningar. Därutöver kunde sju stycken möjliga boplatslägen och/eller aktivitetsytor konstateras. Vid rutgrävning och spadstick inom objekten påträffades dock inga spår efter förhistoriska aktiviteter.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades med andra data vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska utredningen utfördes med anledning av att Bönsta Gård AB utreder förutsättningarna för att bygga bostäder inom två områden för ny detaljplan. Syftet med den särskilda utredningen var att fastställa om det förekommer fornlämningar inom det angivna utredningsområdet. Utredningen skulle även ge en fördjupad bild av fornlämningsbeståndet samt utgöra ett beslutsunderlag för länsstyrelsens vidare handläggning av ärendet.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt annan metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad fastighetskarta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Bönsta
Keywords: historical period; historisk tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi