Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Natural Gas Pipeline in Mid-Sweden. Stage 1, towards Västerås City - Archaeology, Sörmland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Natural Gas Pipeline in Mid-Sweden. Stage 1, towards Västerås City

The ZIP file contains Shape files with information on the survey area, the monuments and finds encountered, and other metadata from the archaeological survey.

Sektor arkeologi vid Sörmlands museum har under perioden maj-oktober 2006 utfört en särskild utredning, etapp 1, med anledning av att man studerar förutsättningarna för en naturgasledning mot Gävle. Den del av den studerade sträckningen som berör Södermanlands län går mellan Råkärret i Lunda socken, Nyköpings kommun och länsgränsen mot Västmanlands län, i Öja socken Eskilstuna kommun. Vidare omfattas ytterligare ett stråk, från länsgränsen mot Västmanland och österut mot Eskilstuna stad. Under år 2006 genomfördes utredningsarbetet mellan Råkärret och västra stambanan vid Katrineholm, här benämnd deletapp 1. Delen sträcker sig genom Lunda, Kila, Björkvik, Bettna, Stora Malm och Lerbo socknar, inom Nyköpings och Katrineholms kommuner, Södermanlands län. Endast drygt hälften av inventeringsarbetet vad gäller deletapp 1 kunde genomföras då ett antal berörda fastighetsägare ej lämnade tillstånd till marktillträde för bland annat inventeringsarbetet. Kart- och arkivstudier har dock genomförts för hela det valda stråket.

Sammanlagt 45 objekt har påträffats inom utredningsområdet. Av dessa utgörs 16 stycken av 29 boplatslägen, 12 stycken gränsmärken, sex stycken kolningsanläggningar, fyra stycken husgrunder och tre röjningsrösen. Därtill påträffades ett stenbrott/täkt, en by-/gårdstomt, en färdväg, en hägnad, en kvarn, en lägenhetsbebyggelse och slutligen en osäker stensättning. Några av lämningarna ingår som delar i sammansatta lämningstyper. Utöver detta identifierades 81 stycken potentiella lämningar. Platserna för dessa lämningar har inte besiktigats genom inventering, antingen för att de ligger utanför utredningskorridoren eller att de varit belägna på fastigheter som ej tillståndsangivits av berörd markägare. Således har dessa markerats med statusen Uppgift om. Uppgifterna rör 34 platser med historiska lämningar eller rester av eventuella gränsmarkeringar, 31 platser med eventuella lämningar i form av lägenheter, till exempel torp, åtta stycken möjliga by-/gårdstomter, fyra uppgifter om broar samt fyra om husgrunder. Dessutom finns sedan tidigare 236 registrerade unika RAÄ-nummer inom stråket, såväl fasta fornlämningar och kulturhistoriska lämningar som ett flertal påträffade lösfynd företrädesvis i form av stenyxor.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades med andra data under 2014 vid Uppsala universitet. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska utredningen genomfördes på grund av en planerad naturgasledning genom Nyköping, Flen och Katrineholms kommuner. Syftet med utredningen var att fastställa om det förekommer fornlämningar inom det av länsstyrelsen angivna utredningsområdet samt ange möjliga terränglägen där ovan mark ej synliga fornlämningar kunde tänkas förekomma.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om utredningsområde, påträffade lämningar och fynd, utpekade platser för historisk bebyggelse, samt annan metadata från den arkeologiska utredningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Naturgas Mellansverige. Avsnitt mot Västerås, deletapp 1
Keywords: Iron Age; järnålder; Middle Ages; medeltid; historical period; historisk tid; Modern age; nyare tid; modern history; modern tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi