Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Hagnesta Quarry - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
The ZIP file contains Shape files with information about trenches, features, finds and other metadata from the archaeological survey.

Med anledning av en planerad bergtäkt begärde Länsstyrelsen i Södermanlands län en arkeologisk utredning av delar av fastigheterna Hagnesta 1:2 och Sjösa 1:3 i socknarna Helgona och Svärta, Nyköpings kommun, Södermanland. Vid utredningen, som utfördes av Riksantikvarieämbetet UV Mitt i april och maj 2005, registrerades fem objekt varav två fick fornlämningsstatus. Dessa utgjordes av en boplats (objekt 3) och en stensättning (objekt 4). De övriga lämningarna klassades som övriga kulturhistoriska lämningar och bestod av en mindre stensamling, sannolikt en rest av en fälla av något slag (objekt 2), samt två kvartsådror som kan ha varit mesolitiska kvartsbrott (objekt 1 och 5 ). De synliga tecknen på brytning var dock för tveksamma för att motivera en fornlämningsstatus.

Ritningar och planer från undersökningen digitaliserades 2014 vid Uppsala universitet. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska utredningen genomfördes med anledning av en planerad bergtäkt på platsen.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Hagnesta bergtäkt
Keywords: stone age; stenålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi