Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Södermanland County, Överjärna and Hölö Parishes, E4 Motorway, County Border to Järna Junction - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Södermanland County, Överjärna and Hölö Parishes, E4 Motorway, County Border to Järna Junction

The ZIP file contains digitized drawings and plans in Shape and GeoTIFF format, showing trenches, features, finds and other data and metadata from the archaeological excavation.

Med anledning av planerad ny sträckning av väg E4 mellan länsgräns D och Järna trafikplats genomfördes en
specialinventering och provgrävningar utmed den ca 12 kilometer långa sträckan. Inventeringsarbetet utfördes
sensommaren 1979 och resulterade i att 25 kända fornminneslokaler besiktigades. Dessutom registrerades 7 nya
lokaler. Inför provundersökningarna kvarstod 7 olika områden. Fosfatkarteringar inom dessa områden
uppvisade förhöjda värden, vilket tolkades så att förhistoriska boplatslämningar kunde finnas inom områdena. En av dessa platser utgjordes av RAÄ 30, Ekeby 1:3, Hölö socken, där en provundersökning gjordes 1980. Inga boplatslämningar påträffades. Data tillgängliga i denna SND-studie kommer från provundersökningen vid RAÄ 30.

Ritningar och planer från undersökningen digitaliserades 2014 vid Uppsala universitet. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Men anledning av planerad ny sträckning av väg E4 mellan länsgräns D och Järna trafikplats genomfördes en
specialinventering och provgrävningar utmed den ca 12 kilometer långa sträckan. Fosfatkarteringar inom dessa områden uppvisade förhöjda värden, vilket tolkades så att förhistoriska boplatslämningar kunde finnas inom områdena. Syftet var därför att klargöra förekomsten av eventuella boplatslämningar.

ZIP-filen innehåller digitaliserade ritningar och planer i form av shapefiler och en geoTIFF-fil med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra data och metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Sö. Överjärna och Hölö socknar, E4:an, D-länsgräns till Järna trafikplats
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi