Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Varmbadet - The "Varmbadet" City Block, RAÄ231, Nikolai parish, Nyköping city, Södermanland. - Archaeology, Sörmland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: The "Varmbadet" City Block

The ZIP file contains drawings and plans in Shape format, showing trenches, features, finds and other data and metadata from the archaeological excavation.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Sektor arkeologi vid Sörmlands museum har under år 2001 utfört en arkeologisk förundersökning i kvarteret Varmbadet, inom Nyköpings gamla stadsområde, RAÄ 231. Undersökningen genomfördes med anledning av planerad nybyggnation av bostadshus inom kvarteret. Kvarteret Varmbadet ligger i den norra utkanten av det som räknas som Nyköpings äldre stadskärna, norr om Nikolai kyrka och strax väster om ån. Vid undersökningens etapp 1 och 2 öppnades totalt 17 spridda schakt, där de bevarade kulturlagren undersöktes och dokumenterades. Samtliga föremål samt allt benmaterial insamlades för senare registrering. Vid etapp 3 utfördes undersökningen endast som en schaktövervakning där ett urval daterande lösfynd insamlades.

Förutom en mindre yta av en stenläggning i det östligaste delen av undersökningen, så påträffades inga anläggningar eller spår av byggnader. Resultatet av 14C-analysen i kombination med den typologiska bedömningen av fyndmaterialet daterade det uppskattningsvis äldsta kulturlagret på platsen till mitten av 1600-talet.
Den aktuella undersökningen har med undantag för den stenlagda ytan i det östligaste schaktet enbart berört odlad mark. Det relativt stora fyndmaterialet tolkas härröra från hushållsavfall deponerat inom respektive tomt. Vid denna undersökning har det varit möjligt att utan spår efter huskonstruktioner kunna koppla fyndmaterial till tomtägare, berätta något skillnader i hushållens
ekonomi samt hur avfall deponerats under 1600- och 1700-talet.

Data från undersökningen sammanställdes och harmoniserades 2014 vid Uppsala universitet. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska förundersökningen var att inom det av länsstyrelsens angivna undersökningsområdet fastställa omfattning, karaktär, innehåll, datering, bevarandegrad och vetenskaplig potential för kulturlagren i denna del av Nyköpings gamla stadsområde, 231:1.

ZIP-filen innehåller ritningar och planer i form av shapefiler, med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra data och metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Varmbadet - Kvarteret Varmbadet, RAÄ231, Nikolai socken, Nyköpings stad, Södermanlands län
Keywords: 17th century; 1600-tal; 16th century; 1500-tal; 18th century; 1700-tal; 19th century; 1800-tal; 20th century; 1900-tal; urban archaeological investigation; stadsundersökning; Early modern period; tidigmodern tid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi