Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Graves and a settlement in Smedsta in Hölö parish - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Graves and a settlement in Smedsta in Hölö parish

Purpose:

The archaeological investigations were carried out with the aim of documenting the graves affected by the expansion of highway E4.

The ZIP file contains digitized drawings and plans in Shape and GeoTIFF format, showing trenches, features, finds and other data and metadata from the archaeological excavation.

Med anledning av utbyggnad av riksväg E4 mellan Vagnhärad och Järna i Södermanland delundersöktes under 1980 RAÄ 88, ett gravfält från yngre järnåldern, av Riksantikvarieämbetets Undersökningsökningsverksamhet. Gravfältet består enligt fornlämningsregistret av ca 100 registrerade anläggningar; runda stensättningar, högar, rektangulär stensättningar, en kvadratisk stensättning samt en möjlig treudd. Endast sex högar och stensättningar i gravfältets norra kant berördes av undersökningen. Under de undersökta gravarna fanns boplatsrester i form härdar samt stenskodda stolphål. Fyndmaterialet utgjordes av ett runt spänne av brons med inlagd benpärla, spannformade hängen, broddar, nitar, glaspärlor, keramik, kamfragment och brända ben. Fynden daterar gravarna till vendeltid, 550-800 e. Kr. Fynden har eftersökts men ej påträffats varför de får anses som förkomna.

Undersökningsområdet utvidgades för att lokalisera eventuella ytterligare boplatsrester. Sju schakt upptogs väster om gravarna, men inget av antikvariskt intresse noterades. Omedelbart väster om och nedanför impedimentet där RAÄ 88 var beläget påträffades tydliga boplatsindikationer i form av avfallsgropar och sotgropar eller härdar.

Ritningar och planer från undersökningen digitaliserades 2014 vid Uppsala universitet. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Utöver det här tillgängliga digitaliserade materialet finns dokumentation från undersökningen i form av originalritningar och materiallista hos ATA. Övrigt dokumentationsmaterial (såsom ärendehandling, anläggningsbeskrivningar, fyndlistor och fynd) har förkommit.

Syfte:

Delundersökningen genomfördes med syfte att dokumentera de gravar som berördes av utbyggnaden av riksväg E4.

ZIP-filen innehåller digitaliserade ritningar och planer i form av shapefiler och en geoTIFF-fil med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra data och metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Gravar och boplats i Smedsta i Hölö socken
Keywords: Late Iron Age; yngre järnålder; Vendel Era; vendeltid; Viking Age; vikingatid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi