GIS-material for the archaeological project: Vreta Abbey - Vreta Abbey, area 2 - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2012)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Vreta klosters kyrka, klosterruin och omedelbara omgivning genomgår en långsiktig upprustning, som framför allt exteriört omfattar en omfattande renovering av klosterruinen. Parallellt pågår diverse mindre byggföretag, som omfattar markarbeten på kyrkogården och dess omedelbara närhet. Tre mindre undersökningar genomfördes 2005 inom och utanför klosterområdet, alla tre i form av förundersökning/antikvarisk kontroll. Samtliga undersökningar har gemensamma frågeställningar kring klostrets ytterområde och dess äldre topografi samt ett mål att öka kunskapen om klostrets äldre historia och klosterområdets topografiska utsträckning. Kulturlager har kunnat dokumenteras framför allt i område 2 och 3. Det äldre klosterområdet verkar kunna begränsas till den stengärdesgård som har kringgärdat klosterområdet. Ingenting hittades som tyder på förhistorisk aktivitet.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska förundersökningen var att studera bevaringsförhållanden och kulturlager med inriktning mot problematisering av trädgårdsarkeologi, samt att, genom uppföljning av (genom antikvarisk kontroll) även mindre ingrepp i klostret, kyrkan och dess närområde, på sikt kunna bygga upp en kunskapsbas om klostrets ytterområden, utbredning och närvaro av äldre kulturlager och kulturlämningar. Förundersökningen var också inriktad på frågeställningen om hur området nyttjades före klostret, dvs under förhistorien.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Vreta Kloster - Vreta Kloster, omr 2
Keywords: Late Medieval; senmedeltid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi