GIS-material for the archaeological project: Pre-Roman graves beneath the lawn - Björkäng/Jarlsborg - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2012)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Med anledning av planer på att ersätta en luftledning med en jordkabel utförde Riksantikvarieämbetet UV Öst en arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll längs kabelschaktet. I närheten av de registrerade gravarna vid Björkäng (RAÄ 63) förlades sökschakt men inga anläggningar eller fynd kunde konstateras. Däremot inne på fastigheten Jarlsborg som ligger nära ett registrerat skålgropsimpediment (RAÄ 161) påträffades 7 anläggningar, belägna inom fastighetens flacka gräsmatta som ansluter till ett svagt uppstickande bergsparti. Tre av anläggningarna undersöktes. Alla kunde konstateras vara brandgravar och en var markerad med en sten. Tre prover som skickades för 14C-analys ligger inom förromersk järnålder. Det bekräftas också av de keramikfynd som gjordes. Tills vidare har gravfältet fått ett tillfälligt nummer i fornlämningsregistret, UV 85. Ledningen plöjdes ned i infartsvägen.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska förundersökningen i form av antikvarisk kontroll, var att konstatera om den planerade schaktningen skulle komma i konflikt med lagskyddad fornlämning.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Förromerska gravar i gräsmattan - Björkäng/Jarlsborg
Keywords: Pre-Roman Iron Age; förromersk järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi