GIS-material for the archaeological project: A single farm? - Götala - Societas Archaeologica Upsaliensis (Societas Archaeologica Upsaliensis, 2012)
GIS-material for the archaeological project: A single farm?

The ZIP file consist of GIS files with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
En mindre boplats från slutet av äldre järnålder har undersökts vid Nedra Götala i samband med en omläggning av väg 32/50 mellan Vadstena och Mjölby. Boplatsens huvudfas hör till folkvandringstid men eventuellt kan det finnas ett äldre inslag från en tidigare del av äldre järnåldern, vilket representeras av ett av de två långhusen. Förutom långhusen framkom ett hundratal boplatsanläggningar i form av stolphål, härdar, gropar etc., samt ett eventuellt samtida vattenhål. Kulturlager fanns centralt på ytan och innehöll fynd av framför allt obrända djurben men även brända djurben samt lite keramik. Fynden från övriga delar av boplatsytan var mycket sparsamma. Det kunde urskiljas en viss struktur i hur boplatsytan utnyttjats för olika verksamheter. Härdarna varierade i storlek och uppbyggnad beroende på hur man velat använda dem; för att värma upp stenar, för matlagning eller någon typ av hantverk. Sammansättningen av den ved som använts visar ett relativt öppet, betat och utnyttjat landskap. Om det rör sig om en ensamgård eller inte går inte att avgöra.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Undersökningen skulle besvara frågeställningar kring lämningarnas funktion, karaktär, utbredning, datering och sammansättning. Vidare skulle eventuell förekomst av huskonstruktioner samt dessas typ fastställas.

ZIP-filen innehåller GIS-filer vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Data har kontinuerligt under utgrävningen förts över till Intrasis och har bearbetats vidare i GIS-miljö (ArcMap 9.3).
GIS-material för arkeologiskt projekt: En ensam gård? - Götala
Keywords: Early Iron Age; äldre järnålder; Migration Period; folkvandringstid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi