GIS-material for the archaeological project: From the Iron Age to the 17th century in Stora Ullevi - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2013)
GIS-material for the archaeological project: From the Iron Age to the 17th century in Stora Ullevi

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
I oktober 2002 förundersöktes områden som, enligt äldre kartmaterial, ligger inom det som var byn Stora Ullevis (RAÄ 345) ägor, med anledning av planerade ut- och ombyggnader av trafikleder i området. Förundersökningen har visat att det finns lämningar av äldre bebyggelse både på och utanför 1700-talets bytomt. Inne på bytomten finns kulturlager, en byggnad med stenlagt golv, ett spisfundament och fundament till stolpar. Kulturlagret har daterats till vikingatid/tidig medeltid. Den överlagrande stenläggningen har daterats till ca 1300 - 1400-tal. Spisfundamentet och ett par av stolpfundamenten kan utgöra rester efter en byggnad, möjligen från 1500/1600-tal. Ytterligare kulturlager har daterats till tidigast 1600-tal eller yngre. Den äldsta bebyggelsen ligger strax söder om undersökningsområdet. De stolpfundament som undersöktes tillhör sannolikt en byggnad från folkvandringstid/vendeltid. Materialet från förundersökningen antyder att det finns skilda typer av byggnadsteknik för hus som tillhör samma faser.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Målsättningen med förundersökningen var att avgränsa, datera och tolka de olika fornlämningsområdena. Resultaten från undersökningarna i området har en mycket stor potential att belysa bland annat bosättningsmönster i ett långtidsperspektiv och frågor kring den medeltida bybildningen.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Från järnålder till 1600-tal i Stora Ullevi
Keywords: 17th century; 1600-tal; Iron Age; järnålder; Viking Age; vikingatid; Middle Ages; medeltid; 16th century; 1500-tal; 14th century; 1300-tal; 15th century; 1400-tal; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi