GIS-material for the archaeological project: Two newly discovered settlements and deserted fields and remains of Veta old vicarage - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Vid nedläggning av fjärrvärme i Mantorp löpte det omfattande ledningsnätet på några ställen genom förhistoriska och historiska lämningar. Därför genomfördes en arkeologisk utredning, etapp 2, (Del 1) samt en förundersökning i form av antikvarisk kontroll (Del 2). Vid utredningen påträffades två äldre odlingsytor (RAÄ 48), ett sentida odlingslager, en boplats från äldre järnåldern (RAÄ 46) under ett tjockt lager av sand, med anläggningar bestående av bl. a. härdrester, avfallsgrop, kokgrop, två sotiga kulturlagerrester, ett pinnhål samt ett kulturlager. Vid den gamla prästgårdstomten framkom förkolnade stockar, sotig jord med tegelflis och ett fyllnadslager under detta i kanten av ett vattenhål. Lämningarna (RAÄ 47) kan vara från medeltid eller yngre. Samtliga påträffade fornlämningar ligger kvar på båda sidor om schakten. Den antikvariska kontrollen avsåg sträckan väster om länsväg 975 ner till fabriksområdet vid Svartån. I den sydöstligaste delen upptäcktes en boplats, RAÄ 45 (1) som är belägen omedelbart väster om det stora boplatskomplexet RAÄ 45. I schaktet påträffades 10 anläggningar bestående av bl. a. härdbottnar, avfallsgropar, ugnsgrop, ränna, stolphål och en kulturlagerrest som förmodligen härstammar från äldre järnåldern och tillhör RAÄ 45. Boplatsen ligger kvar på båda sidor om schaktet.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med utredningen var att konstatera om det fanns äldre lämningar dolda under markytan i fjärrvärmesträckningarna. Syftet med förundersökningen var att kontrollera om det fanns dolda fornlämningar under plöjskikten i närheten av den kulverterade bäckravinen väster och norr om RAÄ 45.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Två nyupptäckta boplatser och odlingsytor samt rester efter Veta gamla prästgårdstomt
Keywords: Early Iron Age; äldre järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi