GIS-material for the archaeological project: RAÄ 113 - Settlement remains from the Roman Iron Age in Mörtnäs - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde i oktober 2007 en förundersökning i form av antikvarisk kontroll på fastigheterna Mejstorp 1:1, Möjetorp 1:1, Mörtnäs 1:1 och 1:2. Den antikvariska kontrollen gjordes på grund av nedläggning av ca 500 meter jordkabel på ovan nämnda fastigheter. Det berörda området ligger hundratalet meter norr, respektive väster om de kända stenålderboplatserna, Majstorpsboplatsen RAÄ 18 och UV:1. Den antikvariska kontrollen utgjordes av schaktningsövervakning i åkerkant på fastigheten Mejstorp 1:1 invid Hyttans handelsträdgård, samt i hagmark på Mörtnäs 1:2. Vid den antikvariska kontrollen norr om Hyttans handelsträdgård styrdes merparten av förläggningen ned i angränsande åkerdike för att undkomma en sandplatå i gynnsamt mesolitiskt boplatsläge. Vid Mörtnäs 1:2 påträffades under ca 0,5 meter matjord ett 0,2 meter tjockt kulturpåverkat lager av svart kompakt sotig lera med betydande inslag bränd lera, kolstänk, skärvsten och sekundärbränt lergods. Under lagret påträffades botten av ett stolphål. Omständigheterna medgav inte en omläggning av kabelschaktets sträckning, varvid lagret och stolphålet undersöktes, dokumenterades och schaktades bort. Stolphålet daterades till tiden runt Kristi födelse och antas utgöra utkanten av en boplatslämning.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den antikvariska kontrollen var att om möjligt styra undan kabelförläggningen från eventuella fornlämningar. Där detta inte var möjligt undersöktes, dokumenterades och bedömdes fornlämningarnas karaktär med ambitionen att datera dem.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: RAÄ 113 - Boplatslämningar från romersk järnålder i Mörtnäs
Keywords: Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi