GIS-material for the archaeological project: Trench within manor yard - Trenching on the old manor site of Swärting - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
På grund av stopp i en dagvattensbrunn till fasigheten Östra Eneby 6:32 krävdes ingrepp i marken på den gamla bebyggelsetomten för Swärtinge gård, RAÄ 174. Tomten finns markerad på äldre lantmäterikartor. Ett schakt drogs från södra fastighetsgränsen mot nordost utmed ett gammalt schakt som utfördes då en dagvattenledning lades ner för ett antal år sedan. Arbetet avbröts då stoppet påträffades. I schaktkanten fanns ett 4 m långt och 0,40 m tjockt lager av mörkgrå sand med tegelflis och enstaka obrända ben. Lagret som tolkas som rester av ett odlingslager tunnades ut ju längre norrut det låg. Längst ner i söder låg en smal remsa omrört lager av grovt natursingel blandat med tegelflis efter en äldre väg, som gått i samma riktning som den nuvarande vägen. Det mörka lagret och vägresten torde inte vara senare än 1780 då Swärtinge säteris tomtläge flyttades till nuvarande bebyggelseplats.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet har varit att dokumentera eventuella lager eller lämningar i kanterna på det gamla ledningsschaktet och att försöka datera dessa.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Schakt inom sätesgårdstomt - Ingrepp på den gamla bebyggelsetomten för Swärting
Keywords: historical period; historisk tid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi