GIS-material for the archaeological project: The medieval village site of Sviestad - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet, UV Öst, utförde hösten 2007 en arkeologisk förundersökning inom kv Hackefors 5:1, Navet 6 och 14, Linköpings stad och kommun, Östergötland. Undersökningen föranleddes av projektering för ny detaljplan rörande industrifastigheter och vägar. Områdena sammanfaller delvis med den äldre medeltida bygränsen och dess vägar och består idag av åkermark. Undersökningen utfördes genom att större ytor togs upp och att delar av områdena undersöktes via sökschaktsgrävning. Inom kv Navet 6, 14 och 15 (Omr A) påträffades lämningar i dess nordöstra del inom ett förhållandevis begränsat parti. Fornlämningsområdet sammanfaller med den äldre medeltida bystrukturen. Här påträffades lämningar från 1600-1700-talet och förhistoriska lämningar, bestående av stolphål, brunnar och några gropar som härrör från tiden omkring 1700, en ränna från romersk järnålder förmodligen hörande till en huskonstruktion samt en medeltida ugnskonstruktion. Inom del av kv Hackefors 5:1 (Omr B) påträffades stenlagda äldre körvägar som delvis sammanfaller med det äldsta kartmaterialet över Sviestad från 1600-talet samt en sannolikt medeltida ugnskonstruktion eller ässja. Även här påträffades stolphål och någon enstaka härd från efterreformatorisk tid och eventuellt medeltid. Dessutom påträffades en större dikesliknande grop med avfall, sannolikt från 1600-1700-tal samt någon enstaka avfallsgrop från ett yngre torp. Alla lämningar inom Omr A och B kunde dokumenteras och tas bort inom ramen för förundersökningen. Ytterligare sökschakt togs upp över övriga delar av kvarteren som ska ingå i den nya detaljplanen men här hittades inga lämningar.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska förundersökningen var att datera, tolka anläggningar, lager och konstruktioner samt att avgränsa fornlämningens utbredning.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Sviestads gamla bytomt
Keywords: HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi