GIS-material for the archaeological project: Remnants in Nykyrka - Survey preceding planned fiber cable between Nykyrka, Bona and Degerön - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
På grund av planer på att lägga ner fiberkabel i Nykyrka, Bona och Degerön inom Motala kommun har Riksantikvarieämbetet UV Öst utfört en arkeologisk utredning, etapp 1 och 2. Inledningsvis gjordes en kart- och arkivgenomgång, därefter en specialinventering i fält. Vid detta moment lokaliserades synliga lämningar samt områden där dolda lämningar antogs finnas. Efter denna inventering föreslogs vissa smärre ändringar av ledningssträckan så att fornlämningar skulle undvikas. Två platser valdes ut vid Nykyrka för sökschaktsgrävning. I närheten av en torplämning vars position är osäker var det på flera platser grävt för rör och ledningar sedan tidigare. På de ytor som innehöll orörd mark kunde inga lämningar konstateras. På grund av störningarna avbröts undersökningen efter tre schakt. Vid den andra platsen, ett potentiellt boplatsläge, påträffades dels i en svacka nedodlade lager som var svårbedömda ur dateringssynpunkt, dels fyra anläggningar och ett tunnare kulturlager i en svag sydsluttning. Tre stolphål och en förmodad härd undersöktes. Alla anläggningar innehöll flera större och välbevarade kolbitar vilket vanligtvis tyder på en efterreformatorisk datering. Däremot var både form, djup och fyllning i anläggningarna typiskt förhistorisk. Läget, i svag sydsluttning intill ett vattendrag, tillsammans med de nedodlade lagren i svackan samt avsaknaden av modernare fynd talar dock för att det här finns en förhistorisk boplats. Efter undersökning skulle ledningen förläggas så att synliga kvarvarande delar av anläggningar inte berördes.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med utredningen var att klargöra huruvida lagskyddade fornlämningar eller övriga kulturlämningar var belägna inom utredningsområdet. Vidare fanns målsättningen att styra arbetet på ett sådant sätt att ingrepp i lämningar undveks.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Lämningar i Nykyrka - Inför nyplanerad fiberkabel mellan Nykyrka, Bona och Degerön
Keywords: historical period; historisk tid; prehistoric time; förhistorisk tid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi