GIS-material for the archaeological project: Heda-Rök - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
I området Heda-Rök, i Heda, Röks, Svanshals, Ödeshögs och Stora Åby socknar, Ödeshögs kommun, Östergötland pågår utbyggnad av bredbandsnätet. Arbetsföretaget omfattar ca 21 km schaktning för jordkabel. Ledningen löper genom en mycket fornlämningsrik trakt varför Riksantikvarieämbetet, UV Öst, har utfört en arkeologisk utredning, etapp 1 och 2, längs den planerade ledningssträckan. Sex platser skulle ingå i den arkeologiska utredningen, etapp 2. Obj 1, boplatsläge intill bland annat fynd av stenåldersyxor (RAÄ 125, Stora Åby). Obj 2, schaktet går rakt igenom Häggestadsgravfältet (RAÄ 28). Obj 3, medeltida bytomt samt förhistoriska gravar och hålvägar (t ex RAÄ 12, 31, 43 och 111). Obj 4, ledningen passerar alldeles intill bronsåldershögen "Disevidskullen" (RAÄ 5). Obj 5, ledningen passerar genom medeltida bytomt och alldeles intill Rökstenen (RAÄ 1). Obj 6, flera fynd av yxor och flintavslag i åkrar som indikerar stenåldersboplatser (RAÄ 44, 126). Vid objekt 3 påträffades ett fyndtomt kulturlager och yngre husgrunder. Vid objekt 1 och 6 påträffades enstaka anläggningar med okänd ålder. På övriga platser var marken antingen störd av sentida aktiviteter eller hade inga spår av fornlämningar. Vid den avslutande undersökningen våren 2007 vid Objekt 6 påträffades två osäkra anläggningar. Ingen av de påträffade anläggningarna bedömdes motivera fortsatta undersökningar och inte heller ändring av kabelsträckan.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med utredningen var att klargöra huruvida lagskyddade fornlämningar eller övriga kulturlämningar berördes av arbetsföretaget. Utgångspunkten var att arbetet skulle styras på så sätt att eventuella lämningar inte berördes.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Heda-Rök
Keywords: stone age; stenålder; Bronze Age; bronsålder; Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi