GIS-material for the archaeological project: Underneath Brücks fabriks AB Tunnbindaregatan - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Med anledning av utbyggnad av fjärrvärme i Tunnbindaregatan gjorde RAÄ UV Öst i september 2006 en förundersökning i form av en antikvarisk kontroll. Undersökningsområdet är beläget i den norra delen av stormaktstidens Norrköping, där det arkeologiska kunskapsläget är mycket bristfälligt. Undersökningen visade på bevarade kulturlager med en intressant stratigrafi, bestående av en byggnadskonstruktion, med tillhörande konstruktionslager, brandlager och raseringslager. Ett tämligen rikligt fyndmaterial hittades med främst keramik av yngre rödgodstyp, vilket daterar byggnaden och kulturlagren till 1600-talet. Undersökningsområdet är beläget i en stadsdel som enligt den äldsta kartan från 1640 vid denna tidpunkt är nyutlagd enligt en renässansinspirerad rutnätsplan. Kvarteren öster om Tunnbindaregatan är markerade som bebyggda, medan kvarteren väster därom, inklusive den nu aktuella undersökningsplatsen, markerats som planerade. Kulturlagerbilden visar på att det rör sig om en byggnad som sannolikt legat orienterad ut mot den då nyligen utlagda gatan. Bebyggelsen i detta kvarter har således sannolikt kommit till ganska snart efter upprättandet av 1640 års karta.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska förundersökningen var att konstatera om det fanns bevarade kulturlämningar inom ytan och om så var fallet dokumentera dessa. Syftet var vidare att undersöka områdets relation till 1640 års karta.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Under Brücks fabriks AB Tunnbindaregatan
Keywords: 17th century; 1600-tal; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi