GIS-material for the archaeological project: Archaeology along a watercourse - Vallsberg - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst har i samarbete med Östergötlands länsmuseum i oktober-november 2006 genomfört en arkeologisk utredning, etapp 2 inom Vallsberg 1:34, strax öster om Väderstad samhälle, Mjölby kommun, Östergötland. Anledningen var en planerad utbyggnad av industri. Utifrån topografiska iakttagelser, anläggningar, lager och fynd i schakten har tre områden bedömts beröra fast fornlämning. Dessa föreslås gå vidare till arkeologisk förundersökning inför en fortsatt exploatering: RAÄ 168, ca 22 200 m2. I sökschakten påträffades äldre matjordslager och kulturlager. I kulturlagren återfanns förhistorisk keramik, bränd lera och brända ben. RAÄ 400, ca 17 000 m2. Inom området framkom två anläggningar med sot/kol och skärvsten, enstaka brända ben och en stensamling. RAÄ 399, ca 19 400 m2. I sökschakten påträffades flera äldre odlingshorisonter med fynd av bränd lera, brända ben, djurtänder, en bit bränd flinta och en härd. Vid schaktningen hittades även en bit bränd flinta från ett slipat föremål och flera bipolära kvartsavslag. Dateringen av fynden pekar på senneolitikum - äldre bronsålder.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Målsättningen med utredningen var att klargöra huruvida ytterligare lagskyddade fornlämningar är belägna inom utredningsområdet, samt om möjlighet fanns inom ramen för utredningen, att avgränsa de redan kända fornlämningarna.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Arkeologi längsmed ett vattendrag - Vallsberg
Keywords: Late Neolithic; senneolitikum; Middle Ages; medeltid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi