GIS-material for the archaeological project: Kvarteret Ryttaren - Pre-Roman Iron Age at Kungshöga_2 - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde under april 2006 en arkeologisk utredning, etapp 2 vid Kungshöga, kvarteret Ryttaren i Mjölby socken och kommun, Östergötland. Samma år utfördes även en arkeologisk förundersökning i juni och en arkeologisk slutundersökning under juli och augusti. Undersökningarna som omfattade rester av en järnåldersboplats föranleddes av en detaljplaneläggning av Mjölby kommun för 14-16 friliggande hus. Området är rikt på fornlämningar och undersökningarna utfördes i en miljö med närliggande gravar, gravfält, hålvägar, hägnader, hällristningar och fossil åkermark. Påträffade anläggningar bestod av stolphål, härdar, gropar, rännor samt ett fåtal fynd i form av keramik, bränd lera, brända ben, kvarts och flinta. Resultatet av undersökningarna visar att platsen nyttjats intensivt under äldre järnålder, men även spår från stenålder påträffades.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Utredningen syftade till att klargöra om fasta fornlämningar berördes av exploateringsföretaget. Den efterföljande förundersökningens syfte var att fastställa fornlämningarnas karaktär, ålder och utbredning samt att klargöra fornlämningens vetenskapliga potential. Vidare formulerades två målsättningar; att avgränsa och datera området med tydliga boplatslämningar, samt att ta reda på om ytan representerade platsen för en förhistorisk huskonstruktion. Den andra målsättningen berörde eventuella kulturlagers uppbyggnad, fyndinnehåll och datering. Slutundersökningens syfte var att datera anläggningarna och klargöra deras inbördes funktion inom boplatskomplexet; att klargöra om platsen använts för speciella ändamål vid upprepade tillfällen, eller om anläggningarna representerar en enstaka bosättning.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Kvarteret Ryttaren - förromersk järnålder vid Kungshöga_2
Keywords: Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi