GIS-material for the archaeological project: Rebuilding of the electricity grid south of lake Boren - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde under kortare perioder år 2006-2007 arkeologisk utredning etapp 1 och 2, arkeologisk förundersökning samt kontroll i samband med rasering av befintligt ledningsnät inom Motala stad, Asks och Ekebybornas socknar i Motala kommun. Anledningen var planerad ombyggnad av delar av elnätet. På två platser påträffades tidigare ej kända fornlämningar, vid Åkerby och Nässja, Ekebyborna sn. Väster om gravfältet RAÄ 62 vid Åkerby fanns ett kulturlager/flack nedgrävning samt keramik av förhistorisk karaktär (RAÄ 91). Vid Nässja finns flera kända fornlämningar i form av gravhögar. Här påträffades ett flertal anläggningar. Här fanns en förmodad grav (RAÄ 90). Norr om denna fanns flera, svårtolkade, stenkonstruktioner. Längre söderut påträffades medeltida kulturlager och en trolig ugnsbotten som daterats till sen vikingatid-tidig medeltid vars geografiska placering stämmer med läget för Nässja gårds-/bytomt enligt det historiska kartmaterialet (RAÄ 92). I närheten fanns en anläggning som tolkades som härd och har 14C-daterats till folkvandringstid. Med tanke på fornlämningsmiljön kan dock denna anläggning liksom flera större stenpackningar i samma område eventuellt vara gravar.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet var att undvika eventuella fornlämningar eller att styra grävningsarbetena till minsta möjliga påverkan på eventuella fornlämningar.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Ombyggnad av elnätet söder om Boren
Keywords: Migration Period; folkvandringstid; Viking Age; vikingatid; Early Medieval; tidig medeltid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi