GIS-material for the archaeological project: Högby vicarage - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
I juli 2006 genomförde Riksantikvarieämbetet UV Öst en arkeologisk förundersökning i Högby, Mjölby kommun. Anledningen var att Banverket planerar omläggning av den befintliga åkervägen i anslutning till ombyggnaden av järnvägen mellan Motala och Mjölby. Trakten kring Högby är mycket fornlämningstät med bland annat gravfält och ett flertal runstenar. Det finns också lösfynd av stenyxor som visar på aktivitet i området under neolitikum. Vid utredningen som genomfördes 1995 framkom ett kulturlager med bränd lera, skärvsten och träkol i området Vid den nu aktuella förundersökningen påträffades två, eventuellt tre, anläggningar som bedömdes som förhistoriska, ett antal diken, odlingslager samt resterna efter en ladugård som brunnit ned på 1940-talet. Anläggningarna undersöktes och togs bort inom ramen för förundersökningen. RAÄ UV Öst föreslår inga ytterligare arkeologiska insatser i ärendet.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Målsättningen med förundersökningen var att bedöma de tidigare påträffade boplatslämningarnas karaktär, utbredning och omfattning samt om möjligt datera dem.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Högby prästgård
Keywords: historical period; historisk tid; prehistoric time; förhistorisk tid; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi