GIS-material for the archaeological project: Archaeological remains on fields around Öninge - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Ödeshögs kommun har för avsikt att nyanlägga en VA-ledning för anslutning till den nyplanerade campingplatsen i Öninge, Ödeshög. Riksantikvarieämbetet, UV Öst har därför utfört en arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll längs ledningsschaktet. I ledningsschaktets närhet finns flera registrerade fornlämningar i form av skålgropar, boplatser och gravområden. Arbetet med ledningen startade utan antikvarisk kontroll. Av en tillfällighet observerade personal från Östergötlands Länsmuseum förhistoriska lämningar i schakten. Ytterligare förhistoriska lämningar i form av två härdar, en ränna, kulturlager och ett par gropar påträffades på tre platser. En anläggning daterades till cirka 350 e Kr. Denna datering ligger i linje med det närliggande gravfältet, RAÄ 8. Att det även kan röra sig om ett flatmarksgravfält går inte att utesluta. De två härdarna och stolphålet som Östergötlands länsmuseum hittade hör förmodligen till detta boplatsområde. Tre nyupptäckta boplatsområden hittades. Ett boplatsområde inom Öninge 2:2 på en platå i NÖ har tilldelats RAÄ nr 216. Ett boplatsområde i svag östsluttning på åker intill ett impediment cirka 500 m från Öninge 2:2, har tilldelats RAÄ nr 222 och 224. Slutligen ett boplatsområde något hundratal meter norr om vägen mot Stora Lund, har tilldelats RAÄ nr 223. Alla lämningar undersöktes eller delundersöktes, dokumenterades och togs bort.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den antikvariska kontrollen var att skydda fornlämning från skada och, om fornlämning påträffades, att utföra undersökning och dokumentation.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Fornlämningar på åkrar runt Öninge
Keywords: Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi