GIS-material for the archaeological project: Mesolithic hut remnant at Kvarteret Intellektet - Kv Intellektet - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst har genomfört en arkeologisk slutundersökning inom Kv Intellektet 5, inom delar av tidigare Valla koloniområde i Linköpings stad och kommun, Östergötland. Undersökningen föranleddes av påbörjad byggnation av nya studentbostäder vid Linköpings universitet. Vid undersökningen dokumenterades en välbevarad hyddlämning från äldre stenålder, daterad till runt 7000 f Kr. Lämningarna kan utgöra del av ett större sammanhängande fornlämningsområde. Hyddan utgjordes av en nedsänkt hyddbotten med kringgärdande stolphål. Centralt i hyddan fanns en härd och en kokgrop nedgrävda under golvnivån. I anslutning till härden tillvaratogs ett mindre fyndmaterial av kvarts vilket även innefattade två redskap. Fynden visar att man inte tillverkat redskap inomhus, utan kvartsen kan istället sättas i samband med vård av trasiga redskap samt en möjlig lagring av råmaterial. Samtliga påträffade lämningar dokumenterades och togs bort i samband med undersökningen. Huruvida ytterligare fornlämningar finns i anslutning av exploateringsområdet är i dagsläget inte känt, varför framtida anslutande exploateringar sannolikt kommer att innebära fortsatta arkeologiska åtgärder.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska slutundersökningen var att undersöka, dokumentera och ta bort de fornlämningar som bedömts som vetenskapligt intressanta inom exploateringsområdet.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Mesolitisk hyddlämning vid Kv Intellektet
Keywords: Mesolithic; mesolitikum; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi