GIS-material for the archaeological project: Trädgårdstorp - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
During 2003-2004, with complementary work in 2005, the Swedish National Heritage Board's Contract Archaeology Service, UV Öst, performed several field evaluations and an excavation by Trädgårdstorp, within parts of the Värö 3:1 and Ryd 1:1 properties, in Kärna parish, Linköping municipality, Östergötland County. The reason for the evaluations was a planned recycling centre within Värö 3:1 and a new shooting range within Ryd 1:1. The evaluations covered a connected area with ancient monuments, registered as RAÄ 126-128. Within two areas (1 and 2), Mesolithic settlement remains, as well as a settlement from the Late Neolithic - Bronze Age containing a well preserved house dated to c. 2000-1500 BC, were excavated. The total extent of the site is yet unknown and future development in the adjacent area is thus likely to involve further archaeological investigations.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The purpose of the field evaluations was to establish the character, dating, extent and scientific potential of the previously discovered archaeological site, within the area of planned development. The result was to form the basis of future decisions made by the County Administrative Board, regarding the archaeological remnants, and to serve as guidance for the developer's costing of further excavations.
The purpose of the excavation was to document and remove the archaeological remains within the area to be developed, with a starting point in the scientific questions formulated within the project.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet, UV Öst, har under åren 2003 och 2004, med en komplettering under 2005, genomfört arkeologiska förundersökningar samt arkeologisk slutundersökning vid Trädgårdstorp, inom del av Värö 3:1 och Ryd 1:1 i Kärna socken, Linköpings kommun, Östergötland. Anledningen till de arkeologiska undersökningarna var att Tekniska Verken i Linköping AB avsåg att etablera en ny återvinningscentral (Malmen Återvinningscentral) inom fastigheten Ryd 1:1 samt att Linköpings kommun planerat för ett nytt skyttecentrum inom den angränsande fastigheten Värö 3:1. Undersökningarna omfattade delar av ett sammanhängande fornlämningsområde registrerat som RAÄ 126-128 i Kärna socken. Inom två undersökningsområden, Område 1 samt Område 2, dokumenterades lämningar efter en mesolitisk boplats samt en bosättning från senneolitikum och bronsålder, med bl a ett välbevarat tvåskeppigt hus från tiden runt 2000-1500 f Kr.
Efter utförda undersökningar anser UV Öst i samråd med Länsstyrelsen att det inte finns hinder för de planerade exploateringarna. Den totala utbredningen av fornlämningsområdet är emellertid ännu inte känt, varför framtida anslutande exploateringar sannolikt kommer att innebära fortsatta arkeologiska åtgärder.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med de arkeologiska förundersökningarna var att närmare fastställa det tidigare konstaterade fornlämningsområdets art/karaktär, ålder, utbredning och vetenskapliga potential inom de planerade exploateringsområdena. Resultatet har utgjort underlag för Länsstyrelsens vidare bedömningar i ärendet, samt fungerat som underlag för beräkningar av kostnader för vidare arkeologiska åtgärder.
Syftet med den arkeologiska slutundersökningen var att vetenskapligt undersöka, dokumentera och ta bort de fornlämningar som tidigare bedömts som vetenskapligt intressanta inom de slutligen fastlagda exploateringsområdena. Inför undersökningen formulerades en rad relevanta frågeställningar.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Trädgårdstorp
Keywords: Mesolithic; mesolitikum; Late Neolithic; senneolitikum; Bronze Age; bronsålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi