GIS-material for the archaeological project: The Källhem area - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
During August 2003, the County Museum of Östergötland performed an archaeological assessment (phase 1) in the Källhem area, by request of Linköping municipality and due to planned house construction work. Two areas (Object 1 and 2), that were likely to contain archaeological remains, were identified. During phase 2 of the assessment, search trenches were dug within these areas. Within Object 1, one sole post hole was discovered. Within Object 2,162 settlement features such as pits, post holes, hearths and cultural layers were discovered, as well as stray finds consisting of flint, quartz, burnt bones and slag. Features were found all over the area of Object 2 and the settlement is likely to continue to the north-west, outside this area. The County Museum of Östergötland suggests that a field evaluation is performed before this area is developed. There are also two known ancient monuments within Object 2, RAÄ 122 and 46. The area containing these monuments will not be developed and has thus not been surveyed (in phase 2 of the assessment).

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The purpose of the assessment was to investigate whether any ancient monuments were going to be affected by the local plan. The results of the assessment were to form the basis of future decisions by the County Administrative Board, regarding the archaeological remnants, and serve as guidance in the further local planning.

The ZIP file consist of GIS files with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Östergötlands länsmuseum utförde under augusti 2003 en arkeologisk utredning etapp 1 i Källhemsområdet. Utredningen utfördes på uppdrag av Linköpings kommun och föranleddes av planerad husbyggnation. Vid denna utredning avgränsades två områden (objekt 1 och 2), som ur topografiskt hänseende bedömdes kunna innehålla dolda fornlämningar. Vid utredningen etapp 2 som genomfördes under oktober 2007 drogs sökschakt inom dessa objekt. I objekt 1 påträffades endast ett stolphål. Östergötlands länsmuseum anser således att inga ytterligare arkeologiska åtgärder var nödvändiga inom avgränsningen för objekt 1. I det område som benämndes objekt 2 påträffades rikligt med boplatslämningar. Dessa utgjordes av 162 anläggningar i form av bl a gropar, härdar, stolphål och kulturlager. Dessutom påträffades inom objekt 2 lösfynd bestående av flinta, kvarts, brända ben och slagg. Anläggningar påträffades inom hela objekt 2 och även precis vid gränsen mot det område som ligger precis nordväst om objekt 2. Detta område släpptes vid den arkeologiska utredningen etapp 1 eftersom man då bedömde att risken för att dolda fornlämningar inom detta område var liten. Vid schaktningen vid utredningen etapp 2 konstaterades dock att det sannolikt förekommer boplatslämningar även inom detta område. Östergötlands länsmuseum föreslår att en arkeologisk förundersökning sker inom och i anslutning till objekt 2 före vidare exploatering. Vid denna förundersökning bör även boplatslämningarnas utbredning i det vid utredning etapp 1 frisläppta området bestående av åkermark nordväst om objekt 2 klarläggas. Inom objekt 2 ligger även ett trädbevuxet område där RAÄ 122 och RAÄ 46 är belägna. Exploatören beslutade inför utredningen etapp 2 att detta trädbevuxna område inte ska exploateras och den arkeologiska utredningen etapp 2 innefattade således inte detta område.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska utredningen etapp 1 och 2 var att fastställa huruvida fast fornlämning kom att beröras av detaljplanen. Det samlade resultatet från utredningen skall kunna utgöra ett underlag för uppdragsgivaren i fördjupat planeringsarbete samt utgöra en grundstomme för länsstyrelsens fortsatta bedömningar i ärendet.

ZIP-filen innehåller GIS-filer med innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Källhemsområdet
Keywords: stone age; stenålder; Bronze Age; bronsålder; Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi