GIS-material for the archaeological project: Hulje - Societas Archaeologica Upsaliensis (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
In may 2009, SAU carried out a field evaluation of settlement remains RAÄ 89 in Högby parish, Mjölby municipality, Östergötland county, due to planned re-building of road 50 between Mjölby and Motala. The investigation area covered approximately 13 000 m2 on both sides of the existing road. Initially, the area was subject to a field survey during which worked quartz and porphyry was found in the central and northern part. Trenches covering approximately 800 m2 were dug, and 61 features were found (post- and stake holes, pits and hearths), of which 16 were excavated. A small cultural layer was found in the south-westernmost trench. The remains are mainly dated to the Early Neolithic and Early Iron Age.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The purpose of the field evaluation was to define the character, dating, expansion, composition and complexity of the archaeological remains, and to delimit the remains north- and southwards.

The ZIP file consist of GIS files with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Societas Archaeologica Upsaliensis (SAU) har i maj 2009 genomfört en förundersökning av boplatslämningar vid fornlämning RAÄ 89, Högby sn, Mjölby kommun i Östergötland, med anledning av planerad ny- och ombyggnad av väg 50 (nuvarande väg 32) mellan Mjölby och Motala. Undersökningsområdet omfattade cirka 13 000 m2 på båda sidor av nuvarande vägsträckning. Inledningsvis ytinventerades området i sökandet efter fynd. Bearbetad kvarts och porfyr hittades centralt och i norra delen av undersökningsområdet. Totalt schaktades nästan 800 m2. Av 61 registrerade anläggningar snittades och grävdes 16. Anläggningstyperna utgjordes främst av stolp- och pinnhål, gropar samt härdar eller härdrester. I sydvästligaste schaktet framkom även ett mindre kulturlager. Boplatslämningarna kan dateras till huvudsakligen tidigneolitikum och äldre järnålder.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Förundersökningen syftade till att fastställa fornlämningens karaktär, datering, utbredning, omfattning, sammansättning och komplexitet. Lämningarna efter boplatsaktiviteterna bedömdes fortsätta både norr och söder om 1995 års undersökningsområde. Ett huvudsyfte med förundersökningen 2009 var att tydligare avgränsa fornlämningen norr- och söderut. I uppdraget ingick inte att göra någon avgränsning väster- och österut.

ZIP-filen innehåller GIS-filer med information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Hulje
Keywords: Neolithic; neolitikum; Early Iron Age; äldre järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi