GIS-material for the archaeological project: Sund and Russingstorp - Stiftelsen Kulturmiljövård Mälardalen (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
Stiftelsen Kulturmiljövård Mälardalen (KM) performed a field evaluation of the ancient monuments RAÄ 59 and RAÄ 60 in Fivelstad parish, Motala municipality, Östergötland during the period of April-May 2009. The investigation area consisted of a 700 meter long and 40-50 meters wide area along the eastern side of the railroad, south of Fågelsta. Previous archaeological surveys preceding the expansion of the railway have found several cultural and cultivation layers, settlement areas and scattered features in connection to this area, with datings ranging from the Early Neolithic to the Roman Iron Age. The results from the field evaluation show that these areas continue to the east. Finds of a Neolithic stone ax, pottery of Bronze Age/Early Iron Age character and three features that were radiocarbon dated to the Pre-Roman and Early Roman Iron Age indicate that the activities mainly belong to the same periods that the previously dated remains in the area. The results primarily show cultivation and settlement-related activities in both RAÄ 59 and RAÄ 60. The features consisted primarily of pole holes, hearths, pits, ditches and dark coloured patches. However, some of the features indicate that the current survey areas may include feature types that were not covered by earlier surveys.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archeological report:
The investigation was prompted by the Swedish Road Administration's planned construction and reconstruction of National Road 32/50 between Motala and Mjölby.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Stiftelsen Kulturmiljövård Mälardalen (KM) utförde under perioden april-maj 2009 en arkeologisk förundersökning av RAÄ 59 och RAÄ 60 i Fivelstads socken, Motala kommun, Östergötland. Förundersökningsområdet utgjordes av en 700 meter lång och 40-50 meter bred sträcka längs östra sidan av järnvägen, strax söder om Fågelsta. I samband med tidigare undersökningar inför utbyggnaden av järnvägen har det tidigare hittats ett flertal kultur-/odlingslager, boplatsområden och spridda anläggningar i anslutning till detta område, med dateringar som spänner från tidigneolitikum till romersk järnålder. Resultaten från förundersökningen visar att dessa områden fortsätter vidare mot öster. Fynd av en neolitisk stenyxa, keramik av bronsålders-/äldre järnålderskaraktär samt tre anläggningar som 14C-daterades till förromersk och äldre romersk järnålder ger en indikation om att aktiviteterna huvudsakligen tillhör samma perioder som de tidigare daterade fornlämningarna i området. Resultaten visar i första hand på odlings- och boplatsrelaterade aktiviteter inom både RAÄ 59 och RAÄ 60. Anläggningarna utgjordes huvudsakligen av stolphål, härdar, gropar, svårtolkade rännor och mörkfärgningar. Karaktären på några av anläggningarna indikerar dock att de nya undersökningsområden kan innehålla anläggningstyper som inte omfattades av de tidigare undersökningarna.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Undersökningen föranleddes av Vägverkets planerade ny- och ombyggnad av Riksväg 32/50 mellan Motala och Mjölby.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Förundersökningen genomfördes genom sökschaktning med maskin. Totalt grävdes 53 schakt, varav 13 i området för den tidigare sankmarken i norr, 18 inom RAÄ 59 och 22 inom RAÄ 60. Den undersökta arealen uppgick totalt till cirka 4 185 m2 (1 377 löpmeter). Schakten var 11-47 meter långa och huvudsakligen runt tre meter breda. Några av schakten utökades dock till mellan 4 och 7,5 meters bredd. Matjorden hade en tjocklek på 0,25-0,4 meter och schaktades av med maskin i tre till fyra skikt. Eventuella underliggande lager schaktades av i tunnare skikt ner till orörd mark. Några mindre områden med intakta lager fick emellertid stå kvar i ett urval av schakten för eventuell grävning av provrutor. Totalt handgrävdes sex 1 x 1 meter stora provrutor i odlings-/kulturlager där massorna torrsållades med en maskvidd på 4 mm. Alla schakt lades igen efter avslutad undersökning. Vid bedömningen av vilka anläggningar som skulle undersökas prioriterades misstänkta stolphål och svårbedömda mörkfärgningar, samt att få en översikt över olika typer av anläggningar över hela ytan. Mindre anläggningar undersöktes till hälften. Tre stolphål totalgrävdes dock för att klarlägga detaljer vid konstruktionen (A297, A531 och A3298). Större anläggningar undersöktes med hjälp av snitt genom strukturerna. Samtliga undersökta anläggningar dokumenterades med sektionsritningar och foto samt provtagning för vidare analyser där detta bedömdes som relevant.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Sund och Russingstorp
Keywords: Neolithic; neolitikum; Early Neolithic; tidigneolitikum; Bronze Age; bronsålder; Roman Iron Age; romersk järnålder; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi