GIS-material for the archaeological project: Graves and settlement at Tornby - Arkeologikonsult (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
Arkeologikonsult was commissioned by the County Administrative Board of Östergötland to conduct a field evaluation of the property Styrstad7:40, Styrstad parish, municipality of Norrköping. Two ancient monuments were previously known within the property; RAÄ 171:1 was a burial ground about 130x30-60 meters big, consisting of 32 ancient monuments; north of the burial ground was a stone wall system with a total length of approximately 360 meters (RAÄ 127:1). The reason for the evaluation was the landowner's plans to develop parts of the property. The current development work would be located within the area of RAÄ 127:1 and on the verge of RAÄ 17:1. Arkeologikonsult´s evaluation found that the burial ground RAÄ 17:1 was significantly larger than previous registration shows and that the burial ground extended into the planned area of development. In addition, it appeared that the remains of a settlement were preserved in the fields adjacent to RAÄ 127:1 and RAÄ 17:1. The settlement was given the ID RAÄ 161. Finally, there was a small house foundation found in the burial ground area, but outside the planned development area. This has been given the ID RAÄ 160.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The purpose of the field evaluation was to provide a basis for a possible decision on an excavation of the site. The issues that were in focus concerned, according to the County Administrative Board's inquiry, the character, dating, extent, composition and complexity of the ancient remains.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Arkeologikonsult har på uppdrag av Länsstyrelsen i Östergötland genomfört en arkeologisk förundersökning på fastigheten Styrstad 7:40, Styrstad socken, Norrköpings kommun. Inom fastigheten fanns innan förundersökningen två fornlämningar registrerade i Fornminnesregistret (FMIS): RAÄ 17:1 och 127:1. RAÄ 17:1 var enligt beskrivningen i FMIS, ett gravfält, cirka 130x30-60 meter stort, bestående av 32 fornlämningar. Norr därom ligger RAÄ 127:1 som utgörs av ett stensträngssystem med en sammanlagd längd av cirka 360 meter. Anledningen till undersökningen var att markägaren planerar att exploatera delar av fastigheten och att det aktuella arbetsföretaget skulle ske inom området för RAÄ 127:1 och på gränsen till RAÄ 17:1. Vid Arkeologikonsults förundersökning konstaterades att gravfältet RAÄ 17:1 är betydligt större än vad registreringen i FMIS visar och att fornlämningen sträcker sig in på det planerade exploateringsområdets skogsbeklädda delar. Därtill visade det sig att lämningar efter en boplats fanns bevarade i åkermarken i anslutning till stensträngssystemet och gravfältet. Denna har fått RAÄ-nummer 161 i FMIS. Slutligen påträffades även en mindre husgrund med tillhörande spisröse på gravfältsdelen - dock utanför planerat exploateringsområde. Denna har fått RAÄ-nummer 160 i FMIS.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den aktuella förundersökningen är att skapa ett underlag inför ett eventuellt beslut om en särskild undersökning av fornlämningen. De frågeställningar som är aktuella rör, i enlighet med länsstyrelsens förfrågningsunderlag, fornlämningens karaktär, tidsställning, omfattning, sammansättning och komplexitet.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Fältarbetet genomfördes under perioden 4/9-18/9 2009. Fastigheten okulärbesiktigades den första dagen vilket kom att ligga till grund för avgränsningen med maskin. Till schaktdragning användes grävmaskin med larvfötter och planskopa. Inmätningar av fornlämningar och schakt gjordes med en GPS med en standardavvikelse på 0,02 meter i öppen mark och vid fotografering av området och de berörda lämningarna användes en digitalkamera. Dokumentationsmaterial, i form av textbeskrivningar och foton, samlades i Arkeologikonsults egna dokumentationssystem SiteWorks.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Gravar och boplats vid Tornby
Keywords: Neolithic; neolitikum; Late Iron Age; yngre järnålder; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi