GIS-material for the archaeological project: Preliminary investigation at Landstorp, West Stenby parish, Östergötland - Landstorp 246 - Arkeologikonsult (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
The investigation at Landstorp (property Nyckelby 3:9) was made on the grounds that the area of the ancient monument RAÄ 246 needs to be considered for the planned rebuilding and new construction of National Road 32/50 between Motala and Mjölby. Directly adjacent to RAÄ 246, previous excavations found remains from the Neolithic to late historical times. In the previous investigations two grooves and a row of post holes were found, and interpreted as hut floors and two-aisled houses from the Neolithic. No more clear structures could be found among the other features. The results of the now completed field evaluation are very similar. Several pole-and stakes holes as well as pits, probably settlement related, were found. The most obvious remnants were two horseshoe-shaped grooves, one which was 14C-dated to 2460-2190 BC (2 sigma). Another dating pointed to the Neolithic (3700-3250 BC, 2 sigma). Similar sites with Neolithic grooves are known from the inland of Östergötland, but the number is few at present.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archeological report:
On behalf of the Vägverket Southeast Region, following a decision by the County Administrative Board in Östergötland (reg. 4312415-09), Arkeologikonsult conducted a field evaluation survey at Landstorp in Västra Stenby parish prior to the construction of National Road 50 Motala-Mjölby.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Undersökningen vid Landstorp (fastighet Nyckelby 3:9) gjordes med anledning av att RAÄ 246 behöver tas i anspråk för planerad om- och nybyggnation av Riksväg 32/50 mellan Motala och Mjölby. I direkt anslutning till Raä 246 har man vid tidigare slutundersökningar påträffat lämningar från neolitikum fram till sen historisk tid. Vid de tidigare undersökningarna påträffades två rännor och en stolprad vilka tolkades som hyddbottnar respektive mesulahus från neolitikum. Bland övriga anläggningar kunde man inte finna några tydliga strukturer. Resultaten från den nu genomförda förundersökningen är väldigt likartade. Flera stolp- och störhål samt gropar som tolkats som boplatsrelaterade påträffades. Dom tydligaste lämningarna var två hästskoformade rännor varav den ena 14C-daterades till 2460-2190 f.Kr (sigma2). Ytterligare en datering visade på neolitikum (3700-3250 f.Kr. (sigma2)). Liknande lämningar med neolitiska rännor är tidigare kända från Östergötlands inland men antalet är hittills få.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
På uppdrag av Vägverket region sydöst och efter beslut från Länsstyrelsen i Östergötland (dnr 4312415-09) har Arkeologikonsult genomfört en arkeologisk förundersökning vid Landstorp i Västra Stenby socken inför byggandet av Riksväg 50 Motala-Mjölby.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Vid förundersökningen grävdes 9 schakt (6 - 16 meter långa), varav sju med dubbel skopbredd (2,6 m) och övriga med enkel skopbredd (1,3 m). I anslutning till de tidigare undersökningarna kunde inga schakt öppnas eftersom schaktmassor ligger kvar i FUområdet. Detta anses dock inte påverka resultatet. För att få en bättre avgränsning av fornlämningen lades två schakt utanför FU-området i sydost. Totalt undersöktes ca 250 m2 av den totala ytan på 2000 m2, vilket motsvarar 12,5 % av FU-ytan. Schakten grävdes ned till icke kulturpåverkad mark, mättes in med GPS, digitalfotograferades, samt dokumenterades skriftligen. Ett representativt urval av anläggningarna undersöktes genom handgrävning. Inga fynd tillvaratogs.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Förundersökning vid Landstorp, Västra Stenby sn, Ög - Landstorp 246
Keywords: Neolithic; neolitikum; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi