GIS-material for the archaeological project: Stora Sjögestad - Arkeologikonsult (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
Arkeologikonsult has carried out an archaeological field assessment (stage 2) at the intersection of road 34/1123, and an assessment (stage 1) along road 34 to the intersection of road 34/1050, Stora Sjögestad, Vreta kloster parish, Linköping county. The field survey proposed that a large part of the study area east of highway 34 and east of the road 1123 was disturbed by recent sand and gravel pits. The evaluation confirmed the assumption and also showed that the area south of the road 1123 was greatly disturbed by ground preparation for a pine plantation. If there were any archaeological remains within the study area east of road 34, these are destroyed by the recent activities. Original ground levels could be found on the ridge and in the farmland west of road 34. No indications of ancient remains were found, and thus Arkeologikonsult does not recommend any further archaeological measures in the study area.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The purpose of the assessment was to determine if there were any other prehistoric and/or cultural remains in the area, apart from previously known such. The northern section is likely to correspond to the location of the interchange where the Swedish Road Administration is investigating three options. A Stage 2 assessment, including trenching, was conducted only in the northern part of the area, as the interchange will most likely be located at the intersection of road 34/1123, while only Stage 1 assessment including a field survey was conducted in the rest of the study area.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Arkeologikonsult har genomfört en arkeologisk utredning (etapp 2) vid korsningen väg 34/1123 samt en utredning (etapp 1) utmed väg 34 till korsningen för väg 34/1050, vid Stora Sjögestad, Vreta kloster socken, Linköping kommun. Vid fältinventeringen antogs att en stor del av utredningsområdet öster om väg 34 och öster om väg 1123 var stört av sentida sand- och grustäkter. Utredningen bekräftade antagandet och visade även att ytan söder om väg 1123 var kraftigt störd av markberedning inför en tallplantering. Om det funnits arkeologiskt intressanta lämningar inom utredningsområdet öster om väg 34 är dessa förstörda av sentida aktiviteter. Ursprungliga nivåer kunde hittas på åsen och i åkermarken väster om väg 34. Inga indikationer på fornlämningar påträffades, varför Arkeologikonsult inte rekommenderar några ytterligare arkeologiska åtgärder inom utredningsområdet.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den aktuella utredningen var att fastställa om det fanns ytterligare forn- och/eller kulturlämningar förutom tidigare kända inom området. Den norra delen motsvarar den troliga placeringen för trafikplatsen där vägverket utreder tre alternativ. Utredning etapp 2 med schaktning utfördes endast i den norra delen av uo eftersom trafikplatsen med största sannolikhet kommer att placeras vid korsningen väg 34/1123 medan endast etapp 1 med fältinventering genomfördes i övriga utredningsområdet.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Utredningen har omfattat en genomgång av fornminnesregistret (FMIS), historiskt kartmaterial, arkivmaterial från ATA samt relevant litteratur för att klarlägga fornlämningsbilden i området. En fältinventering genomfördes i syfte att söka efter ytterligare eventuellt okända fornlämningar och lämpliga områden för sökschaktning. Därefter grävdes sökschakt i norra delen av uo i syfte att klargöra om det finns fornlämningar som inte är synliga ovan mark. Sammanlagt grävdes 21 sökschakt som var 1,3 m breda och 5 - 34 m långa. Schakten grävdes ned till icke kulturpåverkad mark, mättes in med GPS, digital fotograferades, samt dokumenterades skriftligen. Inga fynd har tillvaratagits.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Stora Sjögestad
Keywords: History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi