GIS-material for the archaeological project: Stone Age farm and Iron Age areas in Svartådalen - National Road 32 - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
During autumn 2001, the National Heritage Board's Contract Archaeology Service UV Öst performed an archaeological excavation of three archaeological sites in Svartådalen. The excavation was initiated due to a rebuilding and expansion of National Road 32, the between Boxholm and Bleckenstad. The total area of the three sites was ca. 9000 m2 and the investigated archaeological remains consisted mainly of settlement remains from the Neolithic and Early Iron Age, as well as a grave from the Early Iron Age. The surroundings primarily include remains from the Early Iron Age; stone wall systems, single graves and grave fields.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
Prior to the planned reconstruction and expansion of National Road 32 between Boxholm and Bleckenstad, the National Heritage Board's Contract Archaeology Service UV Öst have examined three archaeological sites in Öringe and Bleckenstad (RAÄ 332 respectively RAÄ 109, 111:2).

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Under hösten 2001 utförde Riksantikvarieämbetet UV Öst en arkeologisk slutundersökning av tre fornlämningar i Svartådalen. Undersökningen föranleddes av en om- och utbyggnad av Riksväg 32, delen Boxholm - Bleckenstad. De tre fornlämningarnas sammanlagda undersökningsyta utgjorde ca 9000 m2 och de undersökta fornlämningstyperna utgjordes huvudsakligen av boplatslämningar från neolitikum och äldre järnålder samt en grav från äldre järnålder. Fornlämningsmiljön i området består främst av lämningar från den äldre järnåldern; stensträngssystem, gravar och gravfält.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Inför den planerade om- och utbyggnaden av Riksväg 32 mellan Boxholm - Bleckenstad har Riksantikvarieämbetet, UV Öst slutundersökt tre fornlämningar i Öringe och Bleckenstad (RAÄ 332 respektive RAÄ 109, 111:2).

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Arbetsmetoderna har i den mån det varit möjligt anpassats efter projektets arkeologiska målsättningar. Matjorden på de olika undersökningsområdena banades av med grävmaskin för att frilägga underliggande anläggningar och kulturlager. Jorden schaktades, under övervakning av en arkeolog, direkt till anläggningsnivå, med undantag av graven vid RAÄ 109. Graven röjdes från buskar och sly med hjälp av maskin men handrensades sedan i syfte att kunna upptäcka eventuella fynd samt
yttre och inre konstruktionsdetaljer. Anläggningarna undersöktes i allmänhet genom att halva anläggningen grävdes och profilen dokumenterades. Anläggningar med särskilt intressanta konstruktionsdetaljer totalutgrävdes och dokumenterades även i plan. Fyllningarna från anläggningarna sållades eller gicks igenom på hackbord då det ansågs befogat. Samtliga anläggningar, lager, fynd och prover mättes in med totalstation och har registrerats i Intrasis. Fotografier har i första hand
tagits med digitalkamera. I kulturlagren grävdes provrutor. Fyllningen sållades eller gicks igenom på hackbord. Rutorna grävdes för att få fram ett så stort fyndmaterial som möjligt- som sedan kan användas för jämförelser med andra regioner. Även i och i anslutning till den neolitiska huslämningen grävdes och sållades ett antal rutor för att kunna spåra eventuella slagplatser och/eller- fyndkoncentrationer.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Stenåldersgård och järnåldersbygd i Svartådalen - Riksväg 32
Keywords: stone age; stenålder; Bronze Age; bronsålder; Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi