GIS-material for the archaeological project: Graves and burial grounds at Linköping Airport_5 - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
The Swedish National Heritage Board's Contract Archaeology Service UV Öst have, during the spring of 2001, conducted field evaluations of a number of ancient monuments in the area of Linköping Airport. The investigations were prompted by the upcoming development in connection with the take-off and landing runway. The ancient remains consisted of single graves and groups of graves, located on the remaining heights that currently surround the airport. The investigations showed that the three sites were burial grounds, while one site consisted of a smaller group of graves. In essence, the graves are dated to the Early Iron Age. Several of the sites also contained findings from the Mesolithic.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The field evaluations aimed at clarifying the nature and the burial customs of the recorded graves and burial grounds, as well as any new-found ancient remains within the areas. The aim was also to demarcate the archaeological areas and to assess the extent of the remains in them. The results will also be used as a basis for assessing subsequent outcome study needs.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst har under våren 2001 utfört förundersökningar av ett flertal fornlämningsområden inom området för Linköpings flygplats. Undersökningarna föranleddes av stundande markarbeten i anslutning till start- och landningsbanan. Fornlämningarna utgjordes av gravar och gravgrupper som är belägna på de kvarvarande höjdpartier som idag omger flygfältet. Undersökningarna visade att tre av platserna utgjordes av gravfält med ett flertal gravar medan en lokal omfattade en mindre gravgrupp. I huvudsak kan gravarna dateras till äldre järnålder. Flera av platserna uppvisade även fynd från äldre stenålder.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Förundersökningarna syftade till att klargöra art och gravskick av de registrerade gravarna och gravfälten samt av eventuellt nyfunna lämningar inom fornlämningsområdena. Syftet var även att avgränsa respektive fornlämningsområde samt att bedöma omfattningen av lämningarna inom dessa. Resultaten skall även användas som underlag inför bedömningen av efterföljande slutundersökningsbehov.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Vid förundersökningarna grävdes sökschakt inom fornlämningsområdena med hjälp av maskin. Torvskikt och matjord avlägsnades skiktvis ned till orörd mark eller anläggningsnivå. Därefter vidtog handrensning av påträffade lämningar.
All plandokumentation utfördes med hjälp av digitalt mätinstrument, s k totalstation (Geodimeter) och finns registrerad i RAÄ/UV's GIS-baserade informationssystem Intrasis. Lager, anläggningar och fynd mättes således in digitalt och registrerades.
Ett fåtal för lokalerna representativa anläggningar undersöktes i syfte att utgöra underlagsmaterial inför kommande slutundersökningar. Dokumentationen av sektioner utfördes manuellt.
Fotodokumentation utfördes analogt och digitalt i form av snedbilder över enskilda anläggningar eller ytor. Ett fåtal 14C-prover har analyserats för att fastställa dateringar.
GIS-material för arkeologiskt projekt: Gravar och gravfält vid Linköpings flygplats_5
Keywords: Bronze Age; bronsålder; Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi