GIS-material for the archaeological project: An old settlement near Mjärdevi common - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
The field evaluation came about after cultural layers were found at an archaeological survey in the summer of 2000, on fallow agricultural land that belonged to Mjärdevi village. The survey area is now registered in the National Heritage Board's archaeological record with No. 224 on property Lambohov 2:20 in Slaka parish, Linköping county, Östergötland.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report::
The investigations have been occasioned by a planned construction of a house for offices with adjoining parking lots.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Den arkeologiska förundersökningen kom till stånd efter det att ett nyupptäckt kulturlager påträffats vid en arkeologisk utredning sommaren år 2000 inom ett trädeslagt åkerområde som tillhört Mjärdevi by. Undersökningsområdet är numera registrerat i Riksantikvarieämbetets fornlämningsregister med nr 224 på fastigheten Lambohov 2:20 i Slaka socken, Linköpings kommun, Östergötland.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Undersökningarna har föranletts av ett planerat husbygge för kontor med anslutande parkeringsplatser.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.

Den arkeologiska förundersökningen utfördes mellan den 13 - 17 november år 2000 med sammanlagt 185 m provschakt utlagda på strategiska ställen kring en mot söder utskjutande moräntunga inom ett 7000 m2 stort område. Provtagningar för analyser togs för att få en del detaljfrågor besvarade såsom artificiella jorförflyttningar, boplatsens ålder och eventuella samband med omgivningen som exempelvis bytomten. För detta ändamål drogs provschakt på strategiskt utvalda ställen. Några lades ut på moräntungans krön för att jämföra anläggningstätheten i den blockrika moränmarken med den slätare sluttningen av lera där också några schakt drogs. Schakt, anläggningar, fynd, prover, övriga begränsningar och naturformationer har mätts in med geodimeter och överförts till programmet Intrasis. I övrigt utfördes dokumentationen genom traditionella metoder som beskrivningar, fotografering, registrering och detaljritning för hand.
GIS-material för arkeologiskt projekt: En äldre boplats nära Mjärdevi bytomt
Keywords: Iron Age; järnålder; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi