Gradmålingsstasjonen i Sorgfjorden: en kulturhistorisk dokumentasjon - Avango, Dag (Royal Institute of Technology, 2020)
The Sorgfjorden project, an archaeological research expedition, was conducted between the 8th and the 20th of July, 2017. The expedition documented remains from a Russian-Swedish geodetic expedition during 1898-1902 in the area around Sorgfjorden on northeastern Spetsbergen, Svalbard.

Traditional documentation methods were combined with new technologies in order to fulfill the expedition's goals. Archival and printed materials were collected and studied in preparation for the expedition.

The project was carried out by researchers from Sweden and Norway with experience in research in the polar regions.

Photographic documentation of material remains from the Swedish-Russian arc of meridian expedition.

Sorgfjordenprojektet var en arkeologisk forskningsexpedition som ägde rum den 8-20 Juli år 2017. Expeditionen genomförde en fullständig dokumentation av lämningarna efter den Rysk-svenska gradmätningsexpeditionen 1898–1902 i området kring Sorgfjorden på Nordöstra Spetsbergen, Svalbard. Dokumentationen hade följande huvudsyften:
1) att klarlägga i vilket tillstånd de arkeologiska lämningarna av expeditionen befann sig i, med avseende på slitage och naturlig nedbrytning
2) att säkra och inhämta ny kunskap om expeditionen samt förmedla denna till myndigheter, forskarsamhället och allmänheten
3) att undersöka hur lämningarna av expeditionen har använts, återanvänts och påverkats av mänsklig verksamhet på platsen efter år 1902
4) att utveckla och pröva icke-destruerande kostnadseffektiva metoder för arkeologisk dokumentation i polarområdena och andra svårtillgängliga miljöer
5) att genomföra en ny mätning av gradmätningsexpeditionens baslinje med dagens metoder, för att jämföra med de historiska resultaten

För att uppfylla dessa syften dokumenterade projektdeltagarna lämningarna av gradmätningsexpeditionen vid Sorgfjorden genom att kombinera såväl traditionella dokumentationsmetoder som ny teknologi. Som en del av förberedelserna för expeditionen genomfördes även en insamling och studie av arkivmaterial (dokument, fotografier och kartor) samt tryckta källor. Vårt arbetsätt var således historisk-arkeologiskt, vars avsikt är att ge en dokumentation med stor detaljrikedom till gagn för såväl forskning som kulturmiljöförvaltning.

Projektdeltagarna bestod av forskare från Sverige och Norge, med lång och bred erfarenhet från fältarbete i polartrakterna, inklusive Svalbard.

Fotodokumentation av lämningar från Svensk-ryska gradmätningsexpeditionen.
Gradmålingsstasjonen i Sorgfjorden: en kulturhistorisk dokumentasjon
Keywords: cultural heritage; kulturarv; Arctic Regions; Arktis; Svalbard; Svalbard; land use; markanvändning; Buildings; Byggnader; Orthoimagery; Ortofoto; Protected sites; Skyddade områden; History and Archaeology; Historia och arkeologi; History; Historia; Technology and Environmental History; Teknik- och miljöhistoria; Archaeology; Arkeologi; Other Humanities not elsewhere specified; Övrig annan humaniora; Geoscientific Information; Geovetenskap; Society; Samhälle och kultur