The National SOM Survey 2015 - SOM Institute, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 2017)
In order to identify how the evolution of society affects Swedes’ attitudes and behaviour, the SOM Institute started its National SOM study in 1986. National SOM addresses three areas - society, opinion and mass media - and consists of several parallel surveys. All surveys include a large number of questions related to politics, society, media and social background, but their areas of focus differ. In 2015, the following questionnaires are distributed: Questionnaire 1 focusing on society and politics; Questionnaire 2 focusing on news and media; Questionnaire 3 focusing on life style and health; Questionnaire 4 focusing on economy and welfare. Questionnaire 5 is shorter than the other.

Purpose:

The main purpose is to establish time series that enable researchers to analyse how various changes in society affect people's attitudes and behaviour.

För att kunna förstå hur samhällsutvecklingen påverkar svenska folkets attityder och beteenden, har SOM-institutet sedan 1986 genomfört Riks-SOM. Första mätningen skedde genom samverkan mellan ett par forskningsprojekt vid Göteborgs universitet, men intresset för resultaten blev stort och SOM-institutet etablerades med ansvar att göra en ny undersökning varje höst. Undersökningen genomförs i samverkan med forskare från olika discipliner främst inom samhällsvetenskap. I undersökningen deltar också externa parter, via särskilda forskningsprojekt; 2015 gäller det exempelvis Sveriges Television, Svenska institutet för europapolitisk forskning (SIEPS) och Energimyndigheten.

2015 års undersökning utgjordes av fem parallella riksrepresentativa delundersökningar där datainsamlingen genomfördes parallellt enligt en gemensam fältplan. För fjärde året i rad användes en mixed mode undersökningsdesign, vilket innebär att flera datainsamlingsmetoder används i en och samma frågeundersökning. I SOM-undersökningen samlas data primärt in via postenkäter, men respondenten ges i samband med den andra påminnelsen även möjlighet att fylla i en webbenkät.

Riks-SOM fokuserar på tre teman - samhälle, opinion och massmedier. De fem formulären innehåller ett stort antal gemensamma frågor som därmed kan bearbetas med femdubbel urvalsstorlek. Eftersom de fem frågeformulären har olika teman är dock majoriteten av frågorna enbart ställda i en av de fem enkäterna. Tyngdpunkten i formulär ett (Riks-1) ligger på samhälle och politik; i formulär två (Riks-2) på nyheter och medier; i formulär tre (Riks-3) på livsstil och hälsa; i formulär fyra (Riks-4) på ekonomi och välfärd. Det femte formuläret (Riks-5) är ett kortare formulär. Datainsamlingen genomfördes parallellt och under identiska förhållanden.

Syfte:

Huvudsyftet är att etablera tidsserier som gör det möjligt att analysera hur olika samhällsförändringar påverkar människors attityder och beteenden.
Den nationella SOM-undersökningen 2015
Riks-SOM 2015
Keywords: mass media; massmedia; population migration; migration; public sector; offentlig sektor; energy; energi; social welfare; social välfärd; trust; förtroende; political interest; politiskt intresse; nuclear energy; kärnkraft; public services; offentlig service; television viewing; tv-tittande; internet; internet; mobile communication; mobilkommunikation; internal politics; inrikespolitik; interest (cognitive processes); intresse (kognitiva processer); renewable energy; förnybar energi; wind energy; vindenergi; hydropower; vattenkraft; HEALTH; HÄLSA; General health and well-being; Allmän hälsa och välbefinnande; Energy and natural resources; Energi och naturresurser; POLITICS; POLITIK; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; International politics and organisations; Internationell politik och organisationer; SOCIAL WELFARE POLICY AND SYSTEMS; SOCIAL VÄLFÄRDSPOLITIK OCH VÄLFÄRDSSYSTEM; Social welfare policy; Välfärdspolitik; SOCIETY AND CULTURE; SAMHÄLLE OCH KULTUR; Cultural activities and participation; Kulturaktiviteter och deltagande; Leisure, tourism and sport; Fritid, turism och sport; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap