The National SOM Survey 2014 - SOM Institute, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 2016)
In order to identify how the evolution of society affects Swedes’ attitudes and behaviour, the SOM Institute started its National SOM study in 1986. National SOM addresses three areas - society, opinion and mass media - and consists of several parallel surveys. All surveys include a large number of questions related to politics, society, media and social background, but their areas of focus differ. In 2014, the following questionnaires are distributed: Sweden 1 focusing on society and politics; Sweden 2 focusing on media and news coverage; Sweden 3 focusing on culture, life style and health; Sweden 4 focusing on economy and welfare.

Purpose:

The main purpose is to establish time series that enable researchers to analyse how various changes in society affect people's attitudes and behaviour.

För att kunna förstå hur samhällsutvecklingen påverkar svenska folkets attityder och beteenden, har SOM-institutet sedan 1986 genomfört Riks-SOM. Första mätningen skedde genom samverkan mellan ett par forskningsprojekt vid Göteborgs universitet, men intresset för resultaten blev stort och SOM-institutet etablerades med ansvar att göra en ny undersökning varje höst. Riks-SOM fokuserar på tre teman - samhälle, opinion och massmedier.

Mellan 1998 och 2008 genomfördes Riks-SOM som två parallella undersökningar med två representativa urval och två olika formulär. År 2009 utökades undersökningen ytterligare till tre delundersökningar, med ett urval om totalt 9 000 personer. Samtidigt kortades formulären något. 2012 tillkom ytterligare en delundersökning och urvalet omfattade 12 000 personer. De fyra formulären skiljer sig något åt i det att tyngdpunkten i Riks-1 ligger på samhälle och politik; i Riks-2 på medier och nyhetsförmedling; i Riks-3 på kultur, livsstil och hälsa; i Riks-4 på ekonomi och välfärd. Datainsamlingen genomförs parallellt och under identiska förhållanden.

Syfte:

Huvudsyftet är att etablera tidsserier som gör det möjligt att analysera hur olika samhällsförändringar påverkar människors attityder och beteenden.
Den nationella SOM-undersökningen 2014
Riks-SOM 2014
Keywords: mass media; massmedia; population migration; migration; public sector; offentlig sektor; energy; energi; environment; miljö; mass media exposure; massmediaexponering; social welfare; social välfärd; trust; förtroende; environmental conservation; miljöbevarande; political interest; politiskt intresse; public services; offentlig service; privatization; privatisering; political allegiance; politisk anhängare; political participation; politiskt deltagande; television viewing; tv-tittande; internet; internet; mobile communication; mobilkommunikation; democracy; demokrati; internal politics; inrikespolitik; political parties; politiska partier; internet use; internetanvändning; private sector; privat sektor; leisure time activities; fritidsaktiviteter; social activities (leisure); sociala aktiviteter (fritid); interest (cognitive processes); intresse (kognitiva processer); renewable energy; förnybar energi; radio listening; radiolyssnande; CORS; CORS; HEALTH; HÄLSA; General health and well-being; Allmän hälsa och välbefinnande; Energy and natural resources; Energi och naturresurser; POLITICS; POLITIK; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; International politics and organisations; Internationell politik och organisationer; SOCIAL WELFARE POLICY AND SYSTEMS; SOCIAL VÄLFÄRDSPOLITIK OCH VÄLFÄRDSSYSTEM; Social welfare policy; Välfärdspolitik; SOCIETY AND CULTURE; SAMHÄLLE OCH KULTUR; Cultural activities and participation; Kulturaktiviteter och deltagande; Leisure, tourism and sport; Fritid, turism och sport; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap