ISSP 2013 National identity III: Sweden - ISSP 2013 - National Identity III - Edlund, Jonas (Umeå University, 2015)
This survey is the Swedish part of the 2013 'International Social Survey Program' (ISSP), and it is the third time an ISSP-survey is focusing on National Identity.

Purpose:

ISSP aims to design and implement internationally comparable attitude surveys. The study in 2013 investigating National identity related aspects.

Detta är den svenska studien inom det internationella forskningsprojektet ISSP. Temat för studien 2013 är ”Nationell identitet”. Detta är tredje gången studien genomförs på det här temat.

International Social Survey Program, ISSP, är ett globalt forskningsprojekt som har till uppgift att konstruera och genomföra internationellt jämförbara attitydstudier. Sedan 1985 har attityddata årligen samlats in och utgör nu en databas som är fritt tillgänglig för forskarsamhället. I dagsläget är 48 länder, från sex olika världsdelar, involverade i projektet. Genom bredden av medlemsländer skapas möjlighet till jämförelser i flera dimensioner. Det finns möjligheter att både jämföra länder som har en likartad samhällsstruktur och historia, och länder som skiljer sig påtagligt från varandra.

Sverige har varit medlem i ISSP sedan 1992 och det är Sociologiska intuitionen vid Umeå universitet som är huvudman för studierna i Sverige.

Sedan starten 1985 har attityder från flera olika områden undersökts. Vissa områden har återkommit genom åren, vilket gör det möjligt att även jämföra dem över tid. Följande ämnen har behandlats:

1985 The Role of Government I
1986 Social Networks I
1987 Social Inequality I
1988 Family and Changing Gender Roles I
1989 Work Orientations I
1990 The Role of Government II
1991 Religion I
1992 Social Inequality II
1993 Environment I
1994 Family and Changing Gender Roles II
1995 National Identity I
1996 The Role of Government III
1997 Work Orientations II
1998 Religion II
1999 Social Inequality III
2000 Environment II
2001 Social Networks II
2002 Family and Changing Gender Roles III
2003 National Identity II
2004 Social Citizenship I
2005 Work Orientations III
2006 Role of Government IV
2007 Leisure and Sports I
2008 Religion III
2009 Social Inequality IV
2010 Environment III
2011 Health
2012 Family, Work and Gender Roles IV

Syfte:

ISSP har som syfte att konstruera och genomföra internationellt jämförbara attitydstudier. Studien för 2013 undersöker åsikter om nationell identitet.
ISSP 2013 - Åsikter om nationell identitet - ISSP 2013 - Åsikter om nationell identitet
Keywords: international relations; internationella relationer; national identity; nationell identitet; community identification; medborgaridentitet; immigrants; invandrare; national cultures; nationalkultur; trade policy; handelspolitik; minority groups; minoritetsgrupp; CORS; CORS; Equality, inequality and social exclusion; Jämlikhet, ojämlikhet och socialt utanförskap; Minorities; Minoriteter; Cultural and national identity; Kulturell och nationell identitet; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Sociology; Sociologi