The National SOM Survey 2013 - SOM Institute, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 2015)
In order to identify how the evolution of society affects Swedes’ attitudes and behaviour, the SOM Institute started its National SOM study in 1986. National SOM addresses three areas - society, opinion and mass media - and consists of several parallel surveys. All surveys include a large number of questions related to politics, society, media and social background, but their areas of focus differ. In 2012, the following questionnaires are distributed: Sweden 1 focusing on politics and society; Sweden 2 focusing on media and culture; Sweden 3 focusing on life style and health; Sweden 4 focusing on economy and welfare

Purpose:

The main purpose is to establish time series that enable researchers to analyse how various changes in society affect people's attitudes and behaviour.

För att kunna förstå hur samhällsutvecklingen påverkar svenska folkets attityder och beteenden, har SOM-institutet sedan 1986 genomfört Riks-SOM. Första mätningen skedde genom samverkan mellan ett par forskningsprojekt vid Göteborgs universitet, men intresset för resultaten blev stort och SOM-institutet etablerades med ansvar att göra en ny undersökning varje höst. Riks-SOM fokuserar på tre teman - samhälle, opinion och massmedier.

Mellan 1998 och 2008 genomfördes Riks-SOM som två parallella undersökningar med två representativa urval och två olika formulär. År 2009 utökades undersökningen ytterligare till tre delundersökningar, med ett urval om totalt 9 000 personer. Samtidigt kortades formulären något. 2012 tillkom ytterligare en delundersökning och urvalet omfattade 12 000 personer. De fyra formulären skiljer sig något åt i det att tyngdpunkten i Riks-1 ligger på politik och samhälle; i Riks-2 på medier och kultur; i Riks-3 på livsstil och hälsa; i Riks-4 på ekonomi och välfärd. Datainsamlingen genomförs parallellt och under identiska förhållanden. 2013 genomfördes ytterligare en parallell undersökning, Riks-5 med struktur och innehåll som syftade till att locka ungdomar att svara på enkäten.

Syfte:

Huvudsyftet är att etablera tidsserier som gör det möjligt att analysera hur olika samhällsförändringar påverkar människors attityder och beteenden.
Den nationella SOM-undersökningen 2013
Riks-SOM 2013
Keywords: mass media; massmedia; population migration; migration; public sector; offentlig sektor; energy; energi; environment; miljö; mass media exposure; massmediaexponering; health; hälsa; social welfare; social välfärd; trust; förtroende; european union; europeiska unionen; political interest; politiskt intresse; nuclear energy; kärnkraft; drinking behaviour; alkoholvanor; information sources; informationskällor; public services; offentlig service; news; nyheter; privatization; privatisering; political allegiance; politisk anhängare; political participation; politiskt deltagande; television viewing; tv-tittande; democracy; demokrati; defence and state security policy; försvars- och säkerhetspolitik; internal politics; inrikespolitik; political parties; politiska partier; internet use; internetanvändning; citizen participation; medborgardeltagande; leisure time activities; fritidsaktiviteter; mass media use; mediaanvändning; interest (cognitive processes); intresse (kognitiva processer); renewable energy; förnybar energi; radio listening; radiolyssnande; CORS; CORS; Media; Media; Environment and conservation; Miljö och naturvård; Energy and natural resources; Energi och naturresurser; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; International politics and organisations; Internationell politik och organisationer; Cultural activities and participation; Kulturaktiviteter och deltagande; Leisure, tourism and sport; Fritid, turism och sport; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap