News reports on research misconduct 2002-2013 - Andersson, Ulrika (University of Gothenburg, 2014)
The study aims at analysing how Swedish news media has reported on research misconduct during the years of 2002-2013 and whether this kind of news reports has increased over time. This has been done by conducting a quantitative content analysis of all articles/reports on research misconduct in some of the largest Swedish news media: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen, GT, Kvällsposten, Metro, and Sveriges Television´s news programme Rapport.

Purpose:

The study aims at analysing how Swedish news media has reported on research misconduct during the years of 2002-2013 and whether this kind of news reports has increased over time.

Studien syftar till att undersöka hur svenska nyhetsmedier har rapporterat om forskningsfusk under åren 2002-2013 samt om denna rapportering har ökat över tid. Studien baseras på en systematisk, kvantitativ innehållsanalys av samtliga artiklar och inslag om forskningsfusk i ett urval av de största nyhetsmedierna inom dagspress och tv: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Aftonbladet, Expressen, GT, Kvällsposten, Metro samt Sveriges Televisions nyhetsprogram Rapports huvudsändning kl. 19.30.

Syfte:

Studien syftar till att undersöka hur svenska nyhetsmedier har rapporterat om hur forskningsfusk ser ut samt om denna rapportering har ökat över tid.
Svenska nyhetsmediers rapportering om forskningsfusk 2002-2013
Keywords: television news; tv-nyheter; press; press; research misconduct; forskningsfusk; media coverage; medierapportering; daily press; dagspress; ether media; etermedia; quantitative content analysis; kvantitativ innehållsanalys; Media; Media; Media and Communications; Medie-, kommunikations-, och informationsvetenskaper