Road safety survey 2013 - Swedish Transport Administration (Swedish Transport Administration, 2014)
This is the 32:nd study in a series of annual surveys on road safety conducted since 1981. The study aims to identify and analyse traffic safety statistics.

Purpose:

The survey aims to identify and analyse traffic safety statistics.

Detta är den 32:a studien i en serie av årliga undersökningar om trafiksäkerhet som genomförts sedan 1981. Undersökningen syftar till att att ta fram och analysera trafiksäkerhetsstatistik. Trafikverket är årlig beställare och 2013 utfördes studien av Institutet för kvalitetsindikatorer.

Undersökningen har genomförts som en kombinerad post- och webbundersökning riktad till ett urval av Sveriges befolkning. Svarsfrekvensen var 45,6 procent för urvalet om 6324 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 15 till 84 år.

Frågorna i studien behandlar bland annat trafikbeteende och trafikvanor, både hos sig själv och andra, inställning till trafiksäkerhet och trafikregler, relationen mellan alkohol och trafik samt barns säkerhet i trafiken. Både motortrafik, cykel och gångtrafik berörs. Totalt används 31 stycken frågor som består bland annat av beskrivande frågor, skattningsfrågor och attitydfrågor.

Förändringar av enkät och genomförande av undersökningar från tidigare år är små, delvis beroende på det omfattande förändringsarbetet som gjordes inför undersökningen 2012. Nytt i enkäten är fråga om utbildning (fråga 3).

Syfte:

Syftet med studien är att ta fram och analysera trafiksäkerhetsstatistik.
Trafiksäkerhetsenkäten 2013
TS-enkäten 2013
Keywords: drinking behaviour; alkoholvanor; road traffic; vägtrafik; speed limits; fartgräns; protective headwear; skyddshjälmar; road accidents; trafikolyckor; road safety; trafiksäkerhet; cyclists; cyklister; child safety; barnsäkerhet; traffic regulations; trafikbestämmelse; bicycles; cyklar; breathalyser testing; alkoholtest; accidents; olyckor; traffic; trafik; safety equipment; säkerhetsutrustning; cycle lanes; cykelbanor; road users; vägtrafikanter; velocity; hastighet; vehicle restraint systems; bilens inre säkerhet; traffic offences; trafikförseelse; Legislation and legal systems; Lagstiftning och rättssystem; Children; Barn; TRANSPORT AND TRAVEL; TRANSPORT OCH RESOR; Social Sciences; Samhällsvetenskap