Road safety survey 2012 - Swedish Transport Administration (Swedish Transport Administration, 2014)
This is the 31th study in a series of annual surveys on road safety conducted since 1981. The study is conducted by Statistics Sweden on behalf of the the Swedish Transport Administration and aims to identify and analyse traffic safety statistics.

The study is is done by a questionnaire directed to a stratified sample of the population. The study from 2012 had a 52 percent response rate and a sample of 8 423 randomly selected people aged between 15 and 84 years.

The questions in the study include, for example, traffic behaviour and traffic patterns; attitudes to road safety and traffic rules, the relation between alcohol and traffic and child safety in traffic. Both motor traffic, bicycle and foot traffic is concerned. A total of 30 questions are used, including descriptive questions, estimation questions and attitude questions.

Purpose:

The survey aims to identify and analyse traffic safety statistics.

Detta är den 31:a studien i en serie av årliga undersökningar om trafiksäkerhet som genomförts sedan 1981. 2012 års studie har har utförts av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Trafikverket och syftar till att ta fram och analysera trafiksäkerhetsstatistik.

Undersökningen genomförs genom ett frågeformulär riktad till ett stratifierat urval av Sveriges befolkning. Nytt för 2012 års undersökning är att det första utskicket endast innehöll följebrev med inloggningsuppgifter till ett webbformulär. En pappersenkät skickades först ut i den andra omgången till de som inte svarat på enkäten. Svarsfrekvensen var 52 procent för urvalet 8 423 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 15 till 84 år.

Frågorna i studien behandlar bland annat trafikbeteende och trafikvanor, både hos sig själv och andra, inställning till trafiksäkerhet och trafikregler, relationen mellan alkohol och trafik samt barns säkerhet i trafiken. Både motortrafik, cykel och gångtrafik berörs. Totalt används 30 stycken frågor som består bland annat av beskrivande frågor, skattningsfrågor och attitydfrågor. För 2012 års undersökning har registerdata använts i högre utsträckning än tidigare.

Syfte:

Syftet med studien är att ta fram och analysera trafiksäkerhetsstatistik.
Trafiksäkerhetsenkäten 2012
TS-enkäten 2012
Keywords: drinking behaviour; alkoholvanor; road traffic; vägtrafik; speed limits; fartgräns; protective headwear; skyddshjälmar; road accidents; trafikolyckor; road safety; trafiksäkerhet; cyclists; cyklister; child safety; barnsäkerhet; traffic regulations; trafikbestämmelse; bicycles; cyklar; breathalyser testing; alkoholtest; accidents; olyckor; traffic; trafik; safety equipment; säkerhetsutrustning; cycle lanes; cykelbanor; road users; vägtrafikanter; velocity; hastighet; vehicle restraint systems; bilens inre säkerhet; traffic offences; trafikförseelse; Legislation and legal systems; Lagstiftning och rättssystem; Children; Barn; TRANSPORT AND TRAVEL; TRANSPORT OCH RESOR; Social Sciences; Samhällsvetenskap