Road safety survey 2010 - Swedish Transport Administration (Swedish Transport Administration, 2014)
This is the 29th study in a series of annual surveys on road safety conducted since 1981. The study is conducted by Statistics Sweden on behalf of the the Swedish Transport Administration and aims to identify and analyse traffic safety statistics.

The study is is done by a questionnaire directed to a stratified sample of the population. The study from 2010 had a 54 percent response rate and a sample of 11 400 randomly selected people aged between 15 and 84 years.

The questions in the study include, for example, traffic behaviour and traffic patterns; attitudes to road safety and traffic rules, the relation between alcohol and traffic and child safety in traffic. Both motor traffic, bicycle and foot traffic is concerned. A total of 32 questions are used, including descriptive questions, estimation questions and attitude questions.

Purpose:

The survey aims to identify and analyse traffic safety statistics.

Detta är den 29:e studien i en serie av årliga undersökningar om trafiksäkerhet som genomförts sedan 1981, med syfta att ta fram och analysera trafiksäkerhetsstatistik. 2010 års studie har har utförts av Statistiska centralbyrån på uppdrag av dåvarande Vägverket vars verksamhet överfördes till Trafikverket under studiens genomförande.

Undersökningen genomförs genom ett frågeformulär riktad till ett stratifierat urval av Sveriges befolkning. Förutom den pappersenkät som användes fanns också möjlighet att besvara frågeformuläret på webben. Svarsfrekvensen var 54 procent för urvalet 11 400 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 15 till 84 år.

Frågorna i studien behandlar bland annat trafikbeteende och trafikvanor, både hos sig själv och andra, inställning till trafiksäkerhet och trafikregler, relationen mellan alkohol och trafik samt barns säkerhet i trafiken. Både motortrafik, cykel och gångtrafik berörs. Totalt används 32 stycken frågor som består bland annat av beskrivande frågor, skattningsfrågor och attitydfrågor. Nytt för 2010 års enkät är bland annat att det tillkommit frågor om mobiltelefonanvändning vid bilkörning, om dubbade vinterdäck samt om möjligheten till lägre försäkringspremie vid installation av teknisk hastighetsövervakning i bilen.

Syfte:

Syftet med studien är att ta fram och analysera trafiksäkerhetsstatistik.
Trafiksäkerhetsenkäten 2010
TS-enkäten 2010
Keywords: drinking behaviour; alkoholvanor; road traffic; vägtrafik; speed limits; fartgräns; protective headwear; skyddshjälmar; road accidents; trafikolyckor; road safety; trafiksäkerhet; cyclists; cyklister; child safety; barnsäkerhet; traffic regulations; trafikbestämmelse; bicycles; cyklar; breathalyser testing; alkoholtest; traffic; trafik; safety equipment; säkerhetsutrustning; road users; vägtrafikanter; velocity; hastighet; vehicle restraint systems; bilens inre säkerhet; traffic offences; trafikförseelse; Legislation and legal systems; Lagstiftning och rättssystem; Children; Barn; TRANSPORT AND TRAVEL; TRANSPORT OCH RESOR; Social Sciences; Samhällsvetenskap