Road safety survey 2008 - Swedish Road Administration (Swedish Transport Administration, 2013)
This is the 27th study in a series of annual surveys on road safety conducted since 1981. The study is conducted by Statistics Sweden on behalf of the the Swedish Transport Administration and aims to identify and analyse traffic safety statistics.

The study is is done by a questionnaire directed to a stratified sample of the population. The study from 2008 had a 62,4 percent response rate and a sample of 9 600 randomly selected people aged between 15 and 84 years.

The questions in the study include, for example, traffic behaviour and traffic patterns; attitudes to road safety and traffic rules, the relation between alcohol and traffic and child safety in traffic. Both motor traffic, bicycle and foot traffic is concerned. A total of 26 questions are used, including descriptive questions, estimation questions and attitude questions.

Purpose:

The survey aims to identify and analyse traffic safety statistics.

Detta är den 27:e studien i en serie av årliga undersökningar om trafiksäkerhet som genomförts sedan 1981, med syfta att ta fram och analysera trafiksäkerhetsstatistik. 2008 års studie har har utförts av Statistiska centralbyrån på uppdrag av dåvarande Vägverket. Idag är det Trafikverket som ansvarar för studien.

Undersökningen genomförs genom ett frågeformulär riktad till ett stratifierat urval av Sveriges befolkning. Förutom den pappersenkät som användes fanns också möjlighet att besvara frågeformuläret på webben. Svarsfrekvensen var 62,4 procent för urvalet 9 600 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 15 till 84 år.

Frågorna i studien behandlar bland annat trafikbeteende och trafikvanor, både hos sig själv och andra, inställning till trafiksäkerhet och trafikregler, relationen mellan alkohol och trafik samt barns säkerhet i trafiken. Både motortrafik, cykel och gångtrafik berörs. Totalt används 26 stycken frågor som består bland annat av beskrivande frågor, skattningsfrågor och attitydfrågor. Ny fråga för 2008 är bland annat om det anses rimligt att sänka hastighetsgränserna av miljöskäl.

Syfte:

Syftet med studien är att ta fram och analysera trafiksäkerhetsstatistik.
Trafiksäkerhetsenkäten 2008
TS-enkäten 2008
Keywords: drinking behaviour; alkoholvanor; alcoholism; alkoholism; road traffic; vägtrafik; speed limits; fartgräns; protective headwear; skyddshjälmar; road accidents; trafikolyckor; road safety; trafiksäkerhet; cyclists; cyklister; child safety; barnsäkerhet; traffic regulations; trafikbestämmelse; bicycles; cyklar; breathalyser testing; alkoholtest; traffic; trafik; road users; vägtrafikanter; velocity; hastighet; vehicle restraint systems; bilens inre säkerhet; traffic offences; trafikförseelse; Legislation and legal systems; Lagstiftning och rättssystem; Children; Barn; TRANSPORT AND TRAVEL; TRANSPORT OCH RESOR; Social Sciences; Samhällsvetenskap