The National SOM Survey 2011 - SOM Institute, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 2013)
Since 1986 the SOM-institute has been carrying out an annual nation-wide survey - the National SOM - in order to identify the Swedish public's habits and attitudes on the topics of society, politics and media. National SOM 2011 is accordingly the twentyfifth survey in this series.

Purpose:

The main purpose is to establish time series that enable researchers to analyse how various changes in society affect people's attitudes and behaviour.

Detta är den tjugosjätte undersökningen i serien Riks-SOM, en nationell frågeundersökning med syfte att kartlägga den svenska allmänhetens vanor och attityder på temat samhälle, opinioner och medier.

Riks-SOM 2011 genomfördes som tre parallella undersökningar med tre representativa urval och tre olika formulär. De tre formulären skiljer sig något åt i det att tyngdpunkten i Riks-1 ligger på politik och samhälle; i Riks-2 på medier och kultur; i Riks-3 på livsstil och hälsa. Datainsamlingarna genomförs parallellt och under identiska förhållanden.

Ungefär en femtedel av frågorna ingick i samtliga tre frågeformulär och kan därmed analyseras med tredubbla urvalsstorleken som grund. Det rör sig dels om SOM-undersökningens grundfrågor om politik och medier samt en stor mängd livsstils- och bakgrundsfrågor, dels om frågor som syftar till att belysa frågeställningar som fordrar ett större urval av svarspersoner för statistiskt säkerställda analyser. Riks-1 innehåller nio olika frågeområden: nyheter och medier; politik, samhälle och demokrati; radio och tv; samhälle och service; Sveriges förhållande till omvärlden; energi och miljö; aktiviteter, intressen och värderingar; arbetsliv; samt bakgrundsfrågor. Riks-2 tar upp åtta frågeområden: nyheter och medier; politik, samhälle och demokrati; radio och tv; internet och andra medier; film, böcker och bibliotek; aktiviteter, intressen och värderingar; arbetsliv; samt bakgrundsfrågor. Riks-3 omfattar tio frågeområden: nyheter och internet; politik, samhälle och demokrati; samhälle och offentlig service; medier och nyhetsrapportering; konsumtion; fritid och aktiviteter; värderingar; hälsa; arbetsliv; samt bakgrundsfrågor.

Syfte:

Huvudsyftet är att etablera tidsserier som gör det möjligt att analysera hur olika samhällsförändringar påverkar människors attityder och beteenden.
Den nationella SOM-undersökningen 2011
Riks-SOM 2011
Keywords: housing; boende; mass media; massmedia; population migration; migration; occupations; yrken; energy; energi; environment; miljö; health; hälsa; self-esteem; självkänsla; trust; förtroende; immigrants; invandrare; political interest; politiskt intresse; local government services; kommunal service; nuclear energy; kärnkraft; shopping; shopping; drinking behaviour; alkoholvanor; cinema attendance; biobesök; party identification; partiidentifikation; public services; offentlig service; book use; bokanvändning; immigration policy; invandringspolitik; news; nyheter; foreign policy; utrikespolitik; income; inkomst; political allegiance; politisk anhängare; political participation; politiskt deltagande; research; forskning; religious beliefs; religiös tro; religious practice; religionsutövning; internet; internet; corruption; korruption; defence and state security policy; försvars- och säkerhetspolitik; internal politics; inrikespolitik; visits to recreational facilities; fritidsanläggningsbesök; political parties; politiska partier; marine pollution; havsföroreningar; internet use; internetanvändning; cinema; bio; political leaders; politiska ledare; community behaviour; samhällsdeltagande; households; hushåll; libraries; bibliotek; leisure time activities; fritidsaktiviteter; information use; informationsanvändning; mass media use; mediaanvändning; interest (cognitive processes); intresse (kognitiva processer); renewable energy; förnybar energi; electronic equipment; elektronisk utrustning; values; värderingar; energy efficiency; energisparande; radio listening; radiolyssnande