Welfare state survey 2010 - Edlund, Jonas; Svallfors, Stefan; Johansson Sevä, Ingemar (Umeå University, 2012)
This is the fifth welfare state survey.

Purpose:

Study the dynamics of welfare attitudes

Denna undersökning är den femte i serien Välfärdsstatsundersökningar. De fyra tidigare undersökningarna genomfördes 1986, 1992, 1997 och 2002. I serien undersöks svenskarnas attityder till välfärdspolitik. Ett antal av undersökningens frågor återfinns också i ISSP-undersökningen som genomförs varje år i flera länder. I undersökningen fick respondenterna ange i vilken grad de instämde i ett antal påståenden som hämtats från den aktuella svenska debatten. De fick också ange sin inställning till och erfarenhet av offentliga utgifter och social service, hur de ansåg att olika verksamheter ska finansieras och vilka som är bäst lämpade att sköta olika verksamheter. Ett antal frågor berörde inställningen till socialförsäkringar och hur respondenterna ansåg att ansvaret bör fördelas mellan den enskilde och det offentliga när det gäller att betala dessa försäkringar. Respondenterna fick även ange hur vanligt de tror det är att sociala bidrag och tjänster missbrukas och vilka egna erfarenheter de haft av social service. En serie frågor berörde sannolikheten för att själv komma att råka ut för en situation där privatekonomin kommer att påverkas negativt och om de känner ett behov av att komplettera det offentliga välfärdssystemet med egna privata försäkringar. Ett annat frågebatteri behandlade åsikter om de svenska skatterna, skattetrycket allmänt samt för olika inkomstgrupper och inställning till att inte uppge alla inkomster och därigenom betala mindre i inkomstskatt. Socio-ekonomiska bakgrundsuppgifter inkluderar sysselsättning, facklig organisationstillhörighet, utbildning, politisk preferens, bostad, inkomst, civilstånd, makes/sambos sysselsättning och inkomst, antal barn i hushållet samt föräldrars medborgarskap.

Syfte:

Studera dynamiken i välfärdsattityderna
Välfärdsstatsundersökningen 2010
Keywords: fiscal policy; skattepolitik; privatization; privatisering; private schools; privatskolor; private health services; privat hälsovård; private education; privat utbildning; state health services; statlig hälso- och sjukvård; Economic policy, public expenditure and revenue; Ekonomisk politik, offentliga utgifter och intäkter; Social welfare policy; Välfärdspolitik; Social welfare systems/structures; Sociala välfärdssystem/-strukturer; Specific social services: use and availability; Specifika sociala tjänster: användning och tillgänglighet; Social behaviour and attitudes; Socialt beteende och attityder; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Sociology; Sociologi