ISSP 2009 - Social inequality IV: Sweden - Edlund, Jonas; Svallfors, Stefan (University1, 2010)
This survey is the Swedish part of the 200 'International Social Survey Program' (ISSP), and it is the second time Sweden participates in an ISSP-survey focusing on social inequality.

Purpose:

ISSP aims to design and implement internationally comparable attitude surveys. The study in 2009 investigating Social Inequality.

Detta är den svenska studien inom det internationella forskningsprojektet ISSP. Temat för studien 2009 är ”Social Inequality”. Detta är fjärde gången studien genomförs på det här temat (SND 0727).

International Social Survey Program, ISSP, är ett globalt forskningsprojekt som har till uppgift att konstruera och genomföra internationellt jämförbara attitydstudier. Sedan 1985 har attityddata årligen samlats in och utgör nu en databas som är fritt tillgänglig för forskarsamhället. I dagsläget är 48 länder, från sex olika världsdelar, involverade i projektet. Genom bredden av medlemsländer skapas möjlighet till jämförelser i flera dimensioner. Det finns möjligheter att både jämföra länder som har en likartad samhällsstruktur och historia, och länder som skiljer sig påtagligt från varandra.

Sverige har varit medlem i ISSP sedan 1992 och det är Sociologiska intuitionen vid Umeå universitet som är huvudman för studierna i Sverige.

Sedan starten 1985 har attityder från flera olika områden undersökts. Vissa områden har återkommit genom åren, vilket gör det möjligt att även jämföra dem över tid.

Syfte:

ISSP har som syfte att konstruera och genomföra internationellt jämförbara attitydstudier. Studien för 2009 undersöker åsikter ojämlikhet i Sverige.
ISSP 2009 - Åsikter om ojämlikhet i Sverige
Keywords: population migration; migration; employment; anställning; economics; ekonomi; social welfare; social välfärd; CORS; CORS; Equality, inequality and social exclusion; Jämlikhet, ojämlikhet och socialt utanförskap; Social welfare systems/structures; Sociala välfärdssystem/-strukturer; Social behaviour and attitudes; Socialt beteende och attityder; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Sociology; Sociologi