Verbal abuse and violence in compulsory school 2001 - Students - Eliasson, Miriam (Arbetslivsinstitutet, 2007)
Verbal aggression och fysiskt våld mellan elever undersöktes genom enkäter till samtliga elever i årskurs 6 och 8 och deras klassföreståndare i en medelstor svensk kommun. Samtliga elever i årskurs 6 och 8 samt deras klassföreståndare omfattades av enkätstudien, totalt 1211 elever och 76 lärare. I årskurs 6 var 643 elever uppdelade på 30 klasser. Av dessa var 298 flickor och 345 pojkar. 568 elever i årskurs 8 var uppdelade på 22 klasser, varav 270 flickor och 298 pojkar. Antalet klassföreståndare varierade mellan 1 och 3 lärare för varje klass. Årskurs 6 hade 39 lärare, varav 72% var kvinnor och i årskurs 8 hade 37 lärare varav 70% var kvinnor.
I kommunen finns 16 skolor som har antingen årskurs 6 eller 8, eller båda. De omfattar elva 1-6-skolor, två 1-9-skolor, en 4-9-skola, en 5-9-skola, samt en 7-9-skola. Kommunens skolor är relativt små, i snitt går det ungefär 340 elever på de skolor som har årskurs 6 och runt 490 elever på skolorna som har årskurs 8.

Barn och utbildningsförvaltningen i kommunen stod för det praktiska genomförandet av undersökningen, det vill säga information, distribution och insamling av enkäterna. Enkätundersökningen genomfördes som en del av kommu¬n¬ens våldsförebyggande arbete i enlighet med de rutiner Barn och utbildning har för enkätundersökningar i sina skolor. Föräldrarna informerades om det våldsförebygg¬ande arbetet och enkätundersökningen som ett led i detta. Deras generella samtycke inhämtades i samband med att information om enkätundersökningen, frivilligt deltagande och anonymitet gavs. Datainsamlingen genomfördes vecka 17 och 18 vårterminen 2001. Lärarna informerade eleverna om undersökningen och delade ut enkäten i klassrummet. Eleverna fyllde i enkäten under lektionstid. Deltagandet var frivilligt och anonymt och konfidentiell hantering av enkäterna garanterades. Enkäterna samlades in, stoppades i kuvert och skickades direkt till ansvariga forskare vid Arbetslivsinstitutet. Lärarna fyllde i sina enkäter vid tillfälle de själva valde och skickade dem separat till Arbetslivsinstitutet. Informationen i enkäterna matades därefter in i en databas. Enkät¬erna var identifierade med en kod för skola och klass och de svarande kan därför inte identifieras enskilt vare sig i enkäterna eller i databasen.
Elevenkäten besvarades av 1014 elever, varav 466 flickor och 540 pojkar (Tabell 1). Svarsfrekvensen bland flickorna var 82% och bland pojkarna 84%. Därtill kommer 8 (0,8%) elever som inte besvarat frågan om könstillhörighet. Den totala svarsfrekvensen blev 84%.

Verbal aggression och fysiskt våld mellan elever undersöktes genom enkäter till samtliga elever i årskurs 6 och 8 och deras klassföreståndare i en medelstor svensk kommun. Samtliga elever i årskurs 6 och 8 samt deras klassföreståndare omfattades av enkätstudien, totalt 1211 elever och 76 lärare. I årskurs 6 var 643 elever uppdelade på 30 klasser. Av dessa var 298 flickor och 345 pojkar. 568 elever i årskurs 8 var uppdelade på 22 klasser, varav 270 flickor och 298 pojkar. Antalet klassföreståndare varierade mellan 1 och 3 lärare för varje klass. Årskurs 6 hade 39 lärare, varav 72% var kvinnor och i årskurs 8 hade 37 lärare varav 70% var kvinnor.
I kommunen finns 16 skolor som har antingen årskurs 6 eller 8, eller båda. De omfattar elva 1-6-skolor, två 1-9-skolor, en 4-9-skola, en 5-9-skola, samt en 7-9-skola. Kommunens skolor är relativt små, i snitt går det ungefär 340 elever på de skolor som har årskurs 6 och runt 490 elever på skolorna som har årskurs 8.

Barn och utbildningsförvaltningen i kommunen stod för det praktiska genomförandet av undersökningen, det vill säga information, distribution och insamling av enkäterna. Enkätundersökningen genomfördes som en del av kommu¬n¬ens våldsförebyggande arbete i enlighet med de rutiner Barn och utbildning har för enkätundersökningar i sina skolor. Föräldrarna informerades om det våldsförebygg¬ande arbetet och enkätundersökningen som ett led i detta. Deras generella samtycke inhämtades i samband med att information om enkätundersökningen, frivilligt deltagande och anonymitet gavs. Datainsamlingen genomfördes vecka 17 och 18 vårterminen 2001. Lärarna informerade eleverna om undersökningen och delade ut enkäten i klassrummet. Eleverna fyllde i enkäten under lektionstid. Deltagandet var frivilligt och anonymt och konfidentiell hantering av enkäterna garanterades. Enkäterna samlades in, stoppades i kuvert och skickades direkt till ansvariga forskare vid Arbetslivsinstitutet. Lärarna fyllde i sina enkäter vid tillfälle de själva valde och skickade dem separat till Arbetslivsinstitutet. Informationen i enkäterna matades därefter in i en databas. Enkät¬erna var identifierade med en kod för skola och klass och de svarande kan därför inte identifieras enskilt vare sig i enkäterna eller i databasen.
Elevenkäten besvarades av 1014 elever, varav 466 flickor och 540 pojkar (Tabell 1). Svarsfrekvensen bland flickorna var 82% och bland pojkarna 84%. Därtill kommer 8 (0,8%) elever som inte besvarat frågan om könstillhörighet. Den totala svarsfrekvensen blev 84%.
Verbal aggression och våld i grundskolan 2001 - Elever
Keywords: schoolteachers; skollärare; teachers; lärare; schools; skolor; Language and linguistics; Språk och lingvistik; Crime and law enforcement; Kriminalitet och rättstillämpning; Youth; Ungdomar; Social behaviour and attitudes; Socialt beteende och attityder; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Work Sciences; Arbetslivsstudier